Film

Skribent

Jonathan Enochsson

6 juli 2024 | 13:35

Stephen King rekommenderar: 5 otippade skräckfilmer som genremästaren älskar

När skräckmästaren själv får välja, slinker det in ganska otippade rekommendationer.
Stephen King är näst intill en synonym till skräckgenren. Den effektiva författaren lyckas inte bara med att skriva ungefär en roman per år, han hinner också konsumera en hel del populärkultur.
 
Inte sällan slänger har ur sig rekommendationer via sociala medier och när skräckmästaren talar, då lyssnar man. Det har blivit många rekommendationer, men några sticker ut som extra otippade.
 
Här är fem rekommendationer från Stephen King som du kanske inte sett.
 
 

1. ”The Witch” (2015)

 
Robert Eggers första stora succée kanske inte är ett oväntat val. Gillar du skräck så känner du säkert till den stämningsfulla häxfilmen. Men, den gick aldrig upp på bio i Sverige och det tog ett tag innan någon streamingtjänst fick tag i den oväntade framgångssagan. Idag kan du streama filmen på Prime Video och SkyShowtime.
 
King twittrade följande om filmen: ”The Witch skrämde skiten ur mig. Och det är en riktig film, spännande och tankeväckande, även visceral.”
 
 

2. “The Autopsy of Jane Doe” (2016)

 
Den norska regissören bakom “Trolljägaren” slog till med en stämningsfull rysare som fick ett relativt gott mottagande från kritiker, men något svalare från publiken. Filmen fick en tomatometer poäng på 86%, men endast 71% i Rotten Tomatoes publikpoäng.
 
King prisade filmen och nämnde att den ”kan konkurrera med Alien och tidiga Cronenburgfilmer”
 
”The Autopsy of Jane Doe” hittar du på Tele2 Play.
 
 

3. ”Fall” (2022)

 
”Fall” är inte en regelrätt skräckfilm, utan snarare en nagelbitande thriller. Istället för att behandla rädslan för djävulen, mörkret, och andra klassiska skräck-moment, handlar ”Fall” om höjdrädsla. Minst sagt outforskad mark, vilket Stephen King verkar uppskatta.
 
”Fall: tajt, enastående, och väldigt, väldigt läskig. Påminde mig mycket om ”Duel”. Önskar att jag hade skrivit den.”
 
”Fall” går att streama på Viaplay.
 
 

4. ”Black Summer” (2019)

 
Stephen Kings kanske mest udda rekommendation gäller zombie-serien ”Black Summer”. Serien är en spinoff på ”Z Nation” och har en IMDB-poäng på 6,7. En serie som verkligen riskerar att smälta in i mängden, om det inte vore för att skräck-kungen själv prisar den.
 
King twittrade ”Precis när man tänker att det inte finns något läskigt kvar med zombies, så kommer DETTA. Ett existentiellt helvete i förorten, avskalad ner till benet.”
 
”Black Summer” ses på Netflix.
 
 

5. ”Dracula” (2020)

 
Ännu en iteration av Bram Stokers berättelse? Tydligen duger den bra nog åt King, som kallar BBCs produktion för väldigt smart:
 
”BBC:s inkarnation av DRACULA (Netflix) är smart, involverande, och helt enastående. Enastående och VÄLDIGT blodig.
 
Serien är böand annat skapad av Stephen Moffat som ligger bakom de moderna säsongerna av ”Doctor Who”, samt "Sherlock”. I huvudrollen ser vi danska Claes Bang. Du streamar mästerverket på Netflix.
| 6 juli 2024 13:35 |