LÜBECK 2017

Skribent

Alexander Kardelo

4 november 2017 | 21:00

Isländska "Stella Blomkvist" gör Scandi-noir hett igen

Hon kommer in som en frisk fläkt och rör om alla konventioner i den trötta crimegenren. Islands nya tv-hjältinna Stella Blomkvist är dödligt cool, farligt smart, och bjuder på riktigt underhållande mordmysterier på Viaplay i vår.
Maka på er, Kalle Blomkvist och Mikael Blomkvist, Beck och Wallander, Hassel och Alex… Det finns en ny brottsbekämpare i Skandinavien och hennes namn är Stella.

Stella Blomkvist är i ärlighetens namn inte snut, men advokat åt diverse skumpatrask. Naturligtvis med ett sinne för orättvisor och en fallenhet för att hamna i trubbel. När så hennes klient anklagas för mordet på statsministerns assistent, anar Stella ugglor i mossen. Beväpnad med vassa klackar och en rapp käft far hon fram genom maktens korridorer som ett yrväder, och nosar reda på lögner och konspirationer innan någon ens hinner ana vad som hänt.

Bakom ”Stella Blomkvist” står Óskar Thór Axelsson, som senast gjorde tv-serien ”Fångade”. När han premiärvisar de två första avsnitten på filmfestivalen i Lübeck förklarar han hur den nya serien ska sticka ut från mängden:

- ”Fångade” är en mer realistisk scandi-noir-serie, medan ”Stella Blomkvist” finns i en mer lekfull värld. Vi jobbade hårt för att få den att skilja sig från annat i genren.
 
Large cc047feb3a1dd09dc97772621b5e907e xl 592
 
Hela Island undrar vem som döljer sig bakom pseudonymen Stella Blomkvist. Författaren har släppt ett tiotal antal deckare om den sexiga, orädda advokaten, och hennes (hans?) insiderkunskaper tyder på en offentlig person inom politikens eller rättsväsendets värld. Inte ens regissören Óskar Thór Axelsson har svaret på mysteriet:

- Jag har aldrig träffat författaren. Böckerna är överdrivna, de är kul, de är fulla av märklig dialog, men de bygger på noir-traditionen, säger han.

Böckerna har ännu inte släppts i Sverige, men när tv-serien kommer till Viaplay i början av 2018 får vi iallafall lära känna en fräck ny tv-hjälte från den lilla ön vi kallar Island.

Stella Blomkvist är som jag tänker mig att Saga Noréns roliga lillasyster skulle vara: orädd, smart, sexig, okonventionell, och manipulativ när det behövs.

Hon lär kanske inte gå till tv-historien som den mest komplexa eller välskrivna karaktären, men jag känner att Stella kan bli en cool förebild som ingjuter mod och självförtroende. En tjej som tar för sig och tar plats i en mansdominerad värld. Stella super, kedjeröker och knullar - en slags roll som män vanligtvis får spela - men framför allt har hon skinn på näsan och en juristexamen som gör henne till en farlig motståndare.
 
Large cc047feb3a1dd09dc97772621b5e907e stella2
 
De två första avsnitten följer den första boken, ”The Murder in the Ministry”, utgiven år 1997. Första säsongen består av totalt sex avsnitt, och därmed ska tre fall klaras av, berättar Axelsson för oss:

- Det är lite inspirerat av ”Sherlock”-serien. Vi har tre berättelser men det finns också en övergripande handling. Ni kommer upptäcka saker i femte eller sjätte avsnittet som planteras redan från början.

Stellas värld är en slags förhöjd verklighet, och uppfriskande nog långt ifrån de kalla och mörka nordiska deckare vi är vana vid.
 
Large cc047feb3a1dd09dc97772621b5e907e stella1
 
Jag är en av de första som får se en färdigställd ”Stella Blomkvist”, veckor innan seriens isländska premiär. Filmskaparen Óskar Thór Axelsson erkänner att det känns nervöst:

- Med tanke på böckerna är serien lite ovanlig, den följer inte den vanliga mallen i deckargenren. Det var svårt, och vi visste inte riktigt vad tonen skulle vara. Vi skrev manus, filmade det och klippte det, och kämpade hela tiden med att hitta vår ton. Jag hoppas att vi har lyckats.

Och visst har de lyckats: ”Stella Blomkvist” är en rapp, cool och mycket underhållande crime-serie, som får till och med den mest deckartrötta att vakna till. Handlingen går framåt i snabbt tempo och blir aldrig tråkig. Till stor del är det tack vare Heida Reed, en skådespelerska du kan ha sett i ”En dag” eller tv-serien ”Poldark”. Hon känns helt självklar i huvudrollen som Stella, men det tog över ett år att hitta rätt stjärna.

- Det var vårt största beslut. Vi höll på i säkert ett år och provade varenda skådis i rätt ålder på Island. Det var en lång process, för hon ska ju vara med i nästan varje scen, berättar Axelsson.
 
- Men jag är riktigt glad att vi valde rätt. Trots att hon ska vara blondin enligt böckerna… Nyckeln är att det är en sådan specifik karaktär. Hon har en fot i noir-traditionen, som en slags detektiv, men är också en femme fatale. Serien har en stilistisk dialog och är också stilistiskt filmad. Det krävs en speciell skådespelerska som kan klara av det.
 
Häng med på några mycket underhållande mysterier när ”Stella Blomkvist” får premiär på Viaplay i vår.
| 4 november 2017 21:00 |