Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

9 oktober 2023 | 10:00

Skräckfilmerna som gör succé på bio

Skräck är bäst på bio! Hösten bjuder på ett stort utbud och skräckfilmsälskare har mycket att välja bland.
Spooky season, oktober, höst och Halloween betyder en sak för alla skräckfantaster; nya skräckfilmer! Vi gick in i oktober med titlar som “Talk To Me”, “The Nun II” och “Saw X” redan på bio och till helgen hade “The Exorcist: Believer” premiär. Men hur bra går det för alla titlar egentligen? Skräckfilmer är vanligtvis lukrativa projekt som med små medel i många fall lyckas dra in multum.  
 
“Talk To Me” är ett av dessa projekt som under sensommaren dök upp på bio och har hittills spelat in över $88 miljoner. Den kritikerrosade filmen går fortfarande på bio och tack vare en väldigt blygsam budget på $4,5 miljoner har man också säkrat en uppföljare som studion gett grönt ljus till.  
 
“The Conjuring”-världen har senaste åren vuxit så det knakat och årets bidrag stavas “The Nun II”. Uppföljaren till den internationellt sågade “The Nun” behövde egentligen bara bli marginellt bättre och det blev den – marginellt bättre. Med en större budget på $38 miljoner (ettan kostade $22 miljoner) har filmen hittills dragit in $235 miljoner åt Warner Bros. och blev nyligen tillgänglig på amerikanska VOD-tjänster inför Halloween-säsongen. Mer pengar lär demonen Valak dra in åt Warner Bros. men att nå första filmens $366 miljoner är nog omöjligt.  
 
 
Tänk att det skulle ta hela tio filmer innan “Saw”-serien lyckades få sin första “certified fresh” (vilket betyder majoriteten positiva recensioner) på Rotten Tomatoes. “Saw X” har mottagits väl av kritiker och publik vilket är en välkommen förändring efter de senaste filmernas magplask. Efter en vecka på biograferna har den tionde delen i tortyr-sagan dragit in $43 miljoner på en budget av $13 miljoner. Frågan är hur mycket word of mouth och Halloween-säsongen kommer hjälpa pusha filmens intäkter.  
 
Sen tidigare är det känt att Universal pungade ut saftiga $400 miljoner för rättigheterna till “Exorcisten”-serien. Tanken är att kopiera samma koncept som med senaste “Halloween”-trilogin där “The Exorcist: Believer” är en direkt fortsättning på klassikern från 1973. Filmen hade premiär i helgen till mestadels risiga recensioner (vi på MovieZine går emot trenden). Efter en global premiärhelg på $45 miljoner återstår att se hur långt den tar sig – dock lär det inte rättfärdiga den saftiga prislappen... än.  
 
Vad har vi att se fram emot? 
 
För den som vill ha något lite mer lokalt har svenska skräckfilmen “Karusell” premiär den 20 oktober. Ett gäng vänners värsta mardröm slår in när en natt på Liseberg förvandlas till en kamp om liv och död.  
 
Den 27 oktober dyker “Five Nights at Freddy´s” upp på biograferna; baserad på det populära spelet med samma namn. Dockor och annat skumt får liv och gör natten till ett bokstavligt helvete för Mike (Josh Hutcherson).  
 
Är du däremot sugen på att se om en klassiker kommer originalet “Halloween” från 1978 upp på stora duken den 31 oktober. Filmen som satte igång en av filmvärldens mest kända skräckfilmsserier och cementerade Michael Myers som en skräckikon.  
 
Sist men inte minst har vi också “Thanksgiving” i regi av Eli Roth att se fram emot. Slashern skär sig in på biodukarna den första december och postern lovar att “there will be no leftovers”. Snackas det mat eller överlevare? Den som är lycklig nog att leva får se.  
| 9 oktober 2023 10:00 |