Serie

Skribent

MovieZine

22 september 2021 | 09:00

Det bästa (och sämsta) med "Star Wars: Visions" på Disney+

MovieZines egna Star Wars-expert Fanny Degerfelt och animefantast Anders Eklöf diskuterar den nya Disney Plus-serien "Star Wars: Visions". Hur bra är den egentligen?
Idag har "Star Wars: Visions" premiär på Disney+. Det är en antologiserie bestående av nio fristående avsnitt eller kortfilmer där ett gäng japanska animationsstudior som Trigger ("Kill La Kill"), Kamikaze Douga ("Batman Ninja"), Science Saru ("Japan Sinks" och Production IG ("Ghost in the Shell") fått tolka galaxen långt, långt borta. 
 
Star Wars-experten Fanny Degerfelt och animefantasten Anders Eklöf, som sett alla nio avsnitt, diskuterar hur bra "Visions" är som Star Wars- respektive animeserie. 
 
 
 

Först och främst, vilken relation har ni till Star Wars? 

  
Fanny: Jag och min bror fick en VHS-box (visar min ålder här!) med originaltrilogin någon jul och jag var fast från första stund. Karaktärerna, de slitna science fiction-miljöerna, det onda det goda, de bedårande droiderna, alla fulsöta aliens… Det är något som gör mig glad, och som jag älskar att analysera på detaljnivå.
 
Anders: Jag såg den absolut första filmen i 10-årsåldern på ett inspelat videoband och var fast direkt. Idag är jag kanske inte ett lika stort Star Wars-fan som jag en gång var, men jag konsumerar och uppskattar fortfarande det mesta som dyker upp. 
 

Hur mycket anime har ni sett och vad tycker ni om det? 

 
Fanny: Jag är verkligen en novis på ämnet. Jag har sett ett par av de mest kända som “Attack on Titan” och “Ghost in the Shell” men inte mycket mer än så. Typiskt sån sak jag tänkt att jag ska se in mig på, men det har inte blivit av…Men det är ju roligt att studion som gjorde just "Ghost in the Shell" har gjort ett avsnitt - "The Ninth Jedi". 
 
Anders: Ända sedan jag var 14-15 och blev uppslukad av fenomenet Naruto (eller ännu tidigare "Dragon Ball"-böckerna), har anime varit ett ständigt element i min populärkulturella vardag. Om du skulle fråga mig hur många serier jag sett, skulle jag inte ha någon aning om hur många det är mellan femtio och hundra. Flera av de animationsstudior som gjort avsnitt i “Star Wars: Visions” är bekanta för mig (framförallt Trigger), så att få se de tolka Stjärnornas krig är riktigt häftigt. 
 

Vad tyckte ni om "Star Wars: Visions"?

 
Fanny: Beslutet att låta anime-skapare använda Star Wars universum är en av de mest intressanta idéer Disney haft på åratal! Disney har aldrig varit avant-garde, men det senaste årtiondet har allting har känts så fruktansvärt säkert… och inte bara när det gäller Star Wars. Att låta personer med en annan kulturell bakgrund, i en annan konstform, få (hyfsad) kreativ frihet är ett utmärkt koncept. Jag uppskattar också att det är en antologi, där de olika avsnitten är helt fristående.
 
Anders: Jag håller med! Projektet kändes verkligen inte som en självklarhet eller en given succé när det utannonserades, men efter att ha sett det får jag känna mig motbevisad. När Disney själva misslyckas med att berätta om karaktärer som inte är kopplade till Skywalker-familjen eller ger ett nostalgiskt rus, levererar "Visions" en spännande insyn i delar av galaxen vi aldrig sett tidigare. Att några avsnitt är oerhört snyggt animerade med riktigt spektakulära scener gör inte det hela sämre precis. 
 
7e598ab33c44b921a07804e547e99769 visions
 
Fanny: Det ger också känslan av en cirkel som sluts. Star Wars har alltid varit väldigt inspirerat av Japan. George Lucas var väldigt inspirerad av den japanske regissören Akira Kurosawa. Jedier har av goda skäl kallats rymdsamurajer.
 
Anders: Ja, men även om jag verkligen gillar den japanska estetiken med kimonos och skjutdörrar i trä känns det stundtals malplacerat i Star Wars. Det blir lite ett Star Wars som utspelar sig i Japan och inte i en galax långt, långt borta med influenser av landet. Jag tror faktiskt att jag föredrar avsnitten som andas mer anime, snarare än Japan.
 

Vilket var det bästa avsnittet och varför? 

 
Anders: Det absolut bästa är nog "T0-B1" av Science Saru, som handlar om en liten droid som drömmer om att bli Jediriddare. Det är en perfekt blandning av riktigt snygg och gullig animation, välskrivet manus och en bra balans mellan anime och den rätta Star Wars-känslan. Är det något avsnitt som kommer få tittarna att gråta, är det detta. 
 
Fanny:  Åh det gillade jag också! Jag är så svag för robotar/droider med känslor och drömmar. Det är verkligen ett charmerande avsnitt. Ser han liiite ut som Astroboy också, eller är det jag som desperat försöker hitta animekopplingar jag inte vet nåt om?  
 
Anders: Hehe, jag tycker det verkar som ett väldigt medvetet designval att det ska efterlikna den mjuka stilen som Osamu Tezuka gjorde sig känd för, så en bra iakttagelse! 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Anders: Ett annat jag verkligen gillade var "The Twins" av Trigger, där två tvillingsyskon till Sith-Lords hamnar i en twist som resulterar i ett rejält spektakel till visuell upplevelse, där Star Wars-koncepten dras till sin spets med galna strider med ljussablar ute i rymden. Dessvärre var det några avsnitt jag tyckte något sämre om, som "The Elder" där en hel del tid slösas på väldigt statiska dialogscener och en ganska meningslös berättelse.
 
Fanny: Jag gillade även "Tatooine Rhapsody"! En Star Wars-rockopera har vi ju inte sett sen "Holiday Special" (lol) och det känns som att regissör Taku Kimura (hans soloregidebut dessutom) verkligen utnyttjade chansen att göra vad han ville, och hade roligt med konceptet. Den utspelar sig som titeln antyder på en bekant planet. Flera bekanta ansikten dyker även upp, men jag tror nästan det är roligare om man inte vet så mycket när man går in?
 
Anders: Ja, verkligen. Det var även ett av mina favoritavsnitt också, då det som du säger verkligen känns som att studion hade roligt med projektet och gjorde något som både kändes bekant och nyskapande. 
 
Fanny: Det känns även som att vi kanske borde säga nåt om "The Duel" också, som jag misstänker kommer bli en fanfavorit. Ett hårt avsnitt ritat lite som en blyertsteckning. Uppenbart inspirerat av Akira Kurosawa, extra starka samuraj-vibbar (huvudkaraktären heter Ronin, vilket var en samuraj utan herre, en mycket förnedrande position att vara i), Seriöst Avsnitt™. 
 
Anders: Ja, det är en väldigt stark start på serien som verkligen visar hur pass bra anime och Star Wars fungerar ihop (även om det som sagt kanske blir lite för mycket japanska influenser). 
 
25c1dabb50d162000b0631728d86d907 2021 08 12 trailer uhd r709f still 03 dba83c77
 

Finns det något dåligt att säga om serien? 

 
Anders: Något jag kan vara lite besviken på är att alla avsnitt innehåller minst en Jedi, Sith-Lord eller ljussabel. Det är lite som att alla har velat berätta den typen av berättelser, utan att tänka på att det faktiskt finns annat att utforska i galaxen. Jag hade till exempel gärna sett något avsnitt som kretsar kring en prisjägare, eller lite mer rymdstrider. Jag förstår att Jediriddare och lasrar öppnar upp för mer spektakulära sekvenser och att det rimmar ganska väl med anime-estetiken, men åtminstone ett avsnitt utan dem hade gjort mig nöjd. 
 
Fanny: Jag håller med. I och för sig är det förmodligen vad jag själv gjort om någon gav mig ett Star Wars-avsnitt att leka med… men hela poängen med att bredda universumet är ju att bredda universumet. Jag har precis sett avsnitten, men tyvärr har några av dem redan börjat smälta ihop för mig. Oundvikligen blir det ju ojämnt mellan avsnitten när det är en antologi, vissa är bättre än andra, men förhoppningsvis innebär det att det finns något för alla här.
 
Anders: Mhm, man måste verkligen hata anime om inte ett enda avsnitt tilltalar en. 
 
25c1dabb50d162000b0631728d86d907 2021 08 12 trailer uhd r709f still 01 676958fa
 

Hur bra är "Visions" som en del i Star Wars-serien?

 
Fanny: Jag tyckte om det! Förhoppningsvis innebär det att vi i framtiden kommer få se fler projekt som leker mer med Star Wars-formulan, som expanderar universumet, som uppmuntrar kreativitet både när det gäller visuella uttryck och genre.
 
Anders: Ja, i stort är jag väldigt positivt inställd till det här. Serien tillhör visserligen inte den officiella tidslinjen på något sätt, men det är kul att få se helt nya röster tolka Star Wars på unika sätt. 
 
Fanny: Absolut! Och det är säkert väldigt befriande som kreatör att inte vara bunden till den officiella tidslinjen, som kan vara både strikt och rörig på samma gång.
 
Anders: Sen gillar jag som sagt att det för det mesta är helt nya karaktärer i helt nya sammanhang vi får se här. Även om jag älskar Star Wars, kan den nostalgiska ådran bli lite väl stark ibland med tanke på hur mycket fanservice det finns i de senaste filmerna och "The Mandalorian". Det räcker med Skywalker-familjen nu.
 
Fanny: Det är dags att röra sig bort lite från den nostalgiska ådran, och det här känns som ett lovande första steg.
 
 
Vad tycker du om det här projektet? Vilket är ditt favoritavsnitt? 
| 22 september 2021 09:00 |