Serie

Skribent

Anders Eklöf

12 september 2021 | 12:00

Lista: De 10 bästa animeserierna på Netflix

Förutom mängder av originalserier och filmer erbjuder även Netflix en uppsjö av spännande animeserier från Japan. MovieZine guidar dig till de allra bästa serierna.
Förutom att alla filmer av Hayao Miyazaki (som "Det levande slottet", "Min Granne Totoro" och "Spirited Away") och hans Studio Ghibli finns på Netflix, döljer sig en hel drös med sevärda tecknade tv-serier från Japan på streamingtjänsten. 
 
Därför vill vi på MovieZine hjälpa dig att hitta rätt i streamingdjungeln med tips på de allra bästa animeserierna som finns på Netflix, som passar olika tycke och smak. 
 

"Neon Genesis Evangelion"

 
 
"Neon Genesis Evangelion" av Hideaki Anno (har även gjort filmen "Shin Godzilla") är en av de stora milstolparna när det gäller japanska tecknade serier, då den sedan 1995 har haft en ständig populärkulturell närvaro i hemlandet i form av stora reklamskyltar på skyskraporna och sponsrade samarbeten med allt ifrån skor till kreditkort. 
 
Trots sin kommersiella framgång är serien långt ifrån det i sig utan är förvånansvärt djupsinnig, psykologiskt påfrestande och kommenterar många vanliga troper i anime. 
 
Serien handlar om pojken Shinji som är en de få som kan kontrollera de så kallade EVA-robotarna, som är mänsklighetens enda motstånd mot de apokalyptiska Angel-varelserna som ständigt attackerar staden Tokyo-3. Det som följer är en berättelse om dåligt självförtroende, jordens undergång och även en hel del coola mecha-strider. 
 
Premiär: 1995 
Genre: Action, drama, mecha
Avsnitt: 24 + långfilmen "End of Evangelion"
 

"Devilman Crybaby"

 
 
Mangaserien "Devilman" av Go Nagai hade premiär redan 1972 och är en klassiker i Japan, för sin mörkare tappning av superhjälte-genren. "Devilman Crybaby" är något av en modern tolkning av originalet, som nästan är ännu mörkare och snyggare än sin förlaga. 
 
Serien följer vännerna Akira Fudo och Ryo Asuka, som upptäcker att en uråldrig ras av demoner gömmer sig i samhället med målet att förinta mänskligheten. Ryo föreslår att Akira ska sammansluta sig med en demon, vilket gör att han förvandlas till Devilman. 
 
Serien bjuder på väldigt grafiskt våld, en hel del ångest och tar upp teman som sexualitet och nihilism (så håll den här borta från barnen). "Devilman Crybaby" är regisserad av Masaaki Yuasa, som är känd för sin säregna animationsstil som verkligen lyser starkt här. 
 
Premiär: 2018
Genre: Action, fantasy
Avsnitt: 10 
 

"Beastars"

 
 
Premissen i "Beastars" påminner en hel del om Disney-filmen "Zootropolis", men är något vuxnare än den. Serien utspelar sig i en värld befolkad av antropomorfiska djur, där en klyfta mellan rovdjuren och gräsätarna finns. När en alpacka plötsligt blir brutalt mördad på skolan Cherryton Academy, blir klyftan mellan de två grupperna ännu större.  
 
Här träffar vi den tillbakadragna vargen Legoshi, som utvecklar komplicerade romantiska känslor för den lilla dvärgkaninen Haru, samtidigt som hans naturliga blodtörs börjar flyta upp till ytan. 
 
Serien har en något annorlunda stil som blandar traditionell animation med 3D-grafik, som kan ta en stund att vänja sig vid. Lyckas man ta sig över den tröskeln, väntar en både romantisk och spännande dramaserie som behandlar ämnen som rasism och utanförskap. 
 
Premiär: 2019
Genre: Drama, romantik, fantasy
Avsnitt: 24 
 

"Full Metal Alchemist: Brotherhood"

 
 
"Full Metal Alchemist" fick en anime redan 2003, som dock avviker kraftigt från handlingen i mangaserien mot slutet. "Brotherhood" är en remake vars syfte är att följa förlagan närmare, som jag helt klart föredrar. 
 
I fantasyvärlden som serien utspelar sig i är det många som använder sig av alkemi, som går ut på att skapa något nytt från något av samma massa. Här träffar vi bröderna Edward och Alphonse, som när de var små försökte återuppliva sin bortgångna mor med alkemi. Det hela går dessvärre åt skogen, vilket gör att Edward förlorar ett ben och en arm, medan den yngre brodern förlorar hela sin kropp och får sin själ placerad i en rustning. 
 
Några år senare blir Edward en statlig alkemist, vilket ger dem en större möjlighet att hitta ett sätt att återfå sina förlorade kroppar. De ger sig ut på en resa för att hitta de vises sten, som de dock inte är ensamma om att vilja ha. 
 
Premiär: 2009
Genre: Äventyr, fantasy, steampunk
Avsnitt: 64
 

"Dorohedoro"

 
 
"Dorohedoro" är helt klart den märkligaste titeln på listan, vilket inte gör den mindre sevärd i mina ögon. Serien utspelar sig i en postapokalyptisk framtid som är uppdelad i tre delar. Hålet, en ruffig stad där människorna lever,  trollkarlarnas mystiska värld som styrs av den kriminella En och Helvetet, där döda trollkarlar hamnar. 
 
Serien följer Caiman, som efter ett möte med en trollkarl tappat minnet och fått ett reptilhuvud. Tillsammans med sin vän Nikaido attackerar han trollkarlar i Hålet, för att stoppa deras huvuden i munnen. Där inne finns nämligen ett märkligt ansikte, som kan avgöra om trollkarlen är den som förvandlade Caiman eller inte. 
 
Det tar ärligt talat en stund att hänga med i premissen, men när man väl gör det väntar en charmig och skruvad ensemble karaktärer, fantastiskt makaber estetik och spänning. 
 
Premiär: 2020
Genre: Action, science fiction
Avsnitt: 13 
 

"BNA: Brand New Animal"

 
 
"BNA": Brand New Animal" har likt en annan titel på listan en hel del gemensamt med "Zootropolis", men är något lättsammare och ett väldigt färgsprakande visuellt spektakel. 
 
Bredvid de vanliga människorna lever de så kallade Beastmen, som kan förvandla sig till humanoida djur. Serien följer Michiru, en tonårstjej som flyr till fristaden Anima City efter att hon plötsligt förvandlats till en tvättbjörn och förlorat sin bästa vän under en kidnappning. Här träffar hon den mystiska vargen Shirou, som håller gatorna fredliga. Tillsammans undersöker de Michirus förvandling och hamnar i en konspiration som kretsar kring både läkemedelsföretaget Sylvasta och en kult som tillber "silvervargen". 
 
"BNA: Brand New Animal" är dessutom producerad av Studio Trigger, som ligger bakom ett av avsnitten i "Star Wars: Visions" på Disney+
 
Premiär: 2020
Genre: Action, science fiction
Avsnitt: 12
 

"The Way of the Househusband"

 
 
"The Way of the Househusband" handlar om den tidigare välkända Yakuza-medlemmen Tatsu (eller "The Immortal Dragon"), som lämnat sin våldsamma bakgrund för ett stillsamt liv som hemmaman medan hans fru arbetar på dagarna. 
 
I avsnitt på 15 minuter får vi se korta humoristiska utdrag från hans nya liv som när han oanat träffar gamla Yakuza-kollegor, går på matlagningskurs och provar billiga knivar som en försäljare försöker lura på honom. 
 
Animationen i serien är ganska stel och känns som en animerad serietidning med mycket stillbilder och rutor i bild. Även om det låter lite billigt passar det väl med den lättsamma tonen och "slice of life"-känslan. 
 
Premiär: 2021
Genre: Komedi
Avsnitt: 5 (fler på väg)
 

"Jojo's Bizarre Adventure"

 
 
Vill du ha något riktigt långt att ta dig an är "Jojo's Bizarre Adventure" rätt serie för dig, som följer flera generationer av familjen Joestar från 1800-talet till modern tid.
 
Den första delen kretsar kring den välbärgade Jonathan Joestar, som bor tillsammans med sin adoptivbror Dio Brando som vill ärva familjens rikedom. Med hjälp av en mystisk stenmask förvandlar sig Dio till en vampyr, vilket gör att Jonathan måste träna för att kunna besegra honom. De efterföljande säsonger följer olika personer i Joestar-familjen, som på olika sätt är påverkade av den mystiska masken. 
 
"Jojo's Bizarre Adventure" är en av de mest populära animeserierna i modern tid, mycket på grund av sin spännande, gripande och skruvade handling, häftiga strider och muskelknuttar till protagonister. 
 
Premiär: 2012
Genre: Äventyr, fantasy
Avsnitt: 152 på fyra säsonger + en femte säsong på gång
 

"Violet Evergarden"

 
 
I en värld som liknar vår finns det så kallade Auto Memory Dolls, robotar eller människor som hjälper andra att skriva brev och liknande som spökskrivare.
 
Efter ett långt krig behöver Violet Evergarden ett jobb. Ärrad och uttryckslös efter att ha varit soldat sedan hon var 10 år gammal, börjar hon arbeta som brevskrivare för att försöka förstå sig själv och sitt förflutna. 
 
Seriens kanske starkaste kort är den oerhört detaljerade och vackra animationsstilen, samt den hjärtskärande handlingen. "Violet Evergarden" är den sista serien som Kyoto Animation producerade innan 36 personer tragiskt dog under en anlagd brand i en av deras lokaler. 
 
Premiär: 2018
Genre: Drama
Avsnitt: 13 + långfilmen "Violet Evergarden: Eternity and the Auto Memory Doll"
 

"Aggretsuko"

 
 
Trots att "Aggretsuko" är producerad av det pengahungriga Hello Kitty-företaget Sanrio, är det en väldigt tänkvärd och välgjord serie om att bli vuxen, känslan av att man slösar bort sitt liv på ett meningslöst kontor och att vara singel i en storstad. 
 
Serien följer den 25 år gamla kattbjörnen Aggretsuko som jobbar med bokföring på ett själadödande företag. Hon gör allt för att klara sitt jobb, ha pengar till att betala hyran och tampas med tjatiga chefer och kollegor. För att ventilera sina känslor går hon till en karaokebar varje kväll, för att sjunga death metal. 
 
Trots sitt gulliga yttre levererar "Aggretsuko" en av de bästa storstadsskildringarna jag sett på länge, med en rejäl dos av vrickad japansk humor som balanserar allvaret. 
 
Premiär: 2018
Genre: Komedi, drama
Avsnitt: 30
 
Vilka animeserier rekommenderar du på Netflix? 
| 12 september 2021 12:00 |