Film

Skribent

Alexander Kardelo

16 december 2017 | 10:15

”Star Wars: The Last Jedi” splittrar fansen

Betygen landat högt och lågt när fansen tycker till. Många är lyriska, andra lämnar biografen mycket besvikna. (Inga spoilers i artikeln.)
Det råder delade åsikter om bioaktuella ”The Last Jedi”, det åttonde kapitlet i Star Wars-sagan. Fansen har hittills gett filmen ett snittbetyg på 3,8 av 5 här på MovieZine, men individuella betygen sträcker sig hela vägen från 1:or till 5:or.
 

"Rent skräp!"

 
Bland de kritiska rösterna finns medlemmen Fatha, som delar ut bottenbetyg och skriver:
”Filmen bygger upp så mycket suspense men levererar aldrig, under 153 min så händer det absolut ingenting.”

En annan skribent sågar filmen med orden:
”Kan inte hjälpa det men de nya filmerna för mig känns bara som en total flopp. Man gör allt för att dra in pengar och folk ska se den. Personer från de gamla filmerna, söta små djur, en ny rolig robot som piper. Tjoho.”

MagnusP är ett Star Wars-fan som för första gången är förbannad på filmserien:
”Rent skräp! Den sämsta filmen ur episod I-III känns som ett mästerverk i jämförelse. INTE EN enda dialog klarade sig undan extremt dåliga och otajmade skämt. Skiten staplades på hög. Det var parodi och pinsamt”, skriver han.
 
 

"En av de bästa Star Wars-filmerna som gjorts"

 
Samtidigt verkar ”The Last Jedi” ha fallit många i smaken. Flera MovieZine-läsare sätter toppbetyg och hyllar en oförutsägbar film som både överraskar och imponerar.

En av dem är Hipstern:
”En av dom bästa Star wars-filmerna ever. Måste säga att den levererar allt ett fan vill ha.”

Lind87 håller med:
”Last Jedi är en av de bästa Star Wars-filmerna som gjorts! Inte alltid jag väljer att se om en film, men denna kommer jag garanterat se om igen. Den är mäktig!”

Filmproffset skriver:
”Ett nytt kapitel i den episka rymdsagan som jag älskar med hela mitt hjärta. The Force Awakens är lite blek i jämförelse med den här filmen. Skådespelarinsatserna är fantastiska och striderna helt otroliga.”
 
 

56 procent gillade filmen

 
Inför premiären av ”Star Wars: The Last Jedi” kunde vi ta del av helt lyriska kommentarer från filmens allra första screenings. Men hajpen sjönk något när recensionerna började dyka upp. MovieZines recensent Carl Adam Anderberg var bland de första att lyfta fram viss kritik i sin recension, besviken bland annat på den långa speltiden och den splittrade handlingen.

Kritikerna har överlag varit generösa mot ”The Last Jedi”. Snittbetyget bland svenska recensenter ligger på 3,7 av 5 (på kritiker.se) och i USA landar det på 8,2 av 10 (eller 93% ”Fresh” enligt Rotten Tomatoes).

Samtidigt visar Rotten Tomatoes att även amerikanska fans är splittrade över filmen. Av nästan 75,000 röster hittills har bara 56% angett att de "gillade" filmen, med ett snittbetyg som landar på relativt låga 3,3 av 5. Betyget är det lägsta hittills för en Star Wars-film: strax under sagans mest sågade delar ”The Phantom Menace” och ”Attack of the Clones”.
 
 
Tumme upp eller tumme ner? I kommentarerna nedan är du välkommen med (spoilerfria!) tankar om filmen.
| 16 december 2017 10:15 |