Film

Skribent

Alexander Kardelo

31 oktober 2015 | 18:00

”Star Wars”-dokumentär lyfter fram smårollerna

Se trailern till ”Elstree 1976” där tio skådisar pratar om hur ”Stjärnornas krig” förändrade deras liv.
”Jag trodde först att det var en lågbudgetfilm.”

”Det var som vilket annat jobb som helst, förutom att det såg knasigt ut.”

Ganska snart efter premiären sommaren 1977 stod det klart att ”Stjärnornas krig” var en succé utan dess like. Unde följande årtionden har filmen och uppföljarna satt enorma avtryck i populärkulturen och fått fans över hela galaxen.

Men gå tillbaks till året innan, sommaren 1976, och ingen visste riktigt vad man skulle förvänta sig av George Lucas ambitiösa rymdsåpa. Särskilt inte skådespelarna som fått småroller som aliens, vakter och X-wing-piloter. Om de bara visste då att det lilla inhoppet i lustig kostym och hjälm skulle förändra deras liv för alltid. Det är en fascinerande tanke så här i efterhand: i en storfilm finns inga små roller.

I år är ”Star Wars” mer aktuellt än på mycket länge, med en massiv ny premiär på väg. Men förutom ”The Force Awakens” har vi ännu en film att se fram emot, dokumentären ”Elstree 1976”, som just fått sin första trailer:


Här träffar filmaren Jon Spira tio av skådespelarna ur originalfilmen för att prata om deras upplevelser. Det är till största delen anonyma namn som hamnat i rollistan som Boba Fett, Massassi Temple Guard och Leesub Sirlin. Men ingenting är längre ”litet” och ”okänt” i Star Wars välbevakade universum. Deras medverkan har kommit med både positiva och negativa effekter på deras liv och karriärer. 

"Elstree 1976" har visats på filmfestivalerna i London och i Sitges, och släpps till oss vanliga dödliga under 2016.
| 31 oktober 2015 18:00 |