Film

Skribent

Alexander Dunerfors

7 juli 2016 | 20:30

”Star Trek” har fått en homosexuell karaktär

Uppdatering: George Takei är inte nöjd.
”Star Trek” är på väg dit ingen blockbuster-franchise varit förut. I nya filmen ”Star Trek Beyond” blir det känt att karaktären Hikaru Sulu lever med en man. 

En liten hyllning från regissören Justin Lin och manusförfattaren Simon Pegg till George Takei, som spelade Sulu i originalserien och har kämpat för homosexuellas rättigheter sedan han kom ut år 2005. 

Skådespelaren John Cho, Sulu i ”Star Trek Beyond”, berättar för Herald Sun:

- Jag gillade idén, att inte göra det till en stor grej. Jag hoppas att vi människor ska sluta politisera andras läggningar. 

Det är kanske ett litet steg för Sulu, men ett stort kliv framåt för Hollywood som ofta kritiseras för bristen på sexuell och etnisk mångfald. Marvel har lovat gayhjältar och detsamma gäller ”Star Wars”. Men svårare behöver det ju inte vara än vad ”Star Trek” - eller för den delen bioaktuella ”Independence Day: Återkomsten” - gör det. 

Även i Pixars ”Hitta Doris” sägs det att man kan skymta ett lesbiskt par

50-årsjubilerande ”Star Trek” kan också skryta med tv:s första kyss mellan personer av olika hudfärg. År 1968 skrev serien historia när William Shatner (Kirk) och Nichelle Nichols (Uhura) kysstes i ett avsnitt.

Uppdatering: George Takei själv är skeptisk till att ändra på Gene Roddenberrys vision. Han säger till Hollywood Reporter

- Jag är glad att det finns en homosexuell karaktär. Men det är tyvärr att vända på Genes skapelse, som han hade lagt mycket omtanke på. Jag tycker det är riktigt olyckligt.

Takei hade hört planerna tidigare, men hoppades att få se en ny homosexuell karaktär, istället för att låta Sulu komma ut ur garderoben efter 50 år.

- Jag hade hellre sett att de hedrade Gene Roddenberry, och skapade en ny karaktär. Jag bad dem om det och trodde att det skulle hända.

"Star Trek Beyond" landar på bio 20 juli.
| 7 juli 2016 20:30 |