Film

Skribent

Alexander Kardelo

30 november 2023 | 10:30

Stalker-varning? 20 år gamla "Love Actually" har inte åldrats väl

"Det blev lite weird", enligt regissören Richard Curtis.
Sedan premiären 2003 har "Love Actually" etablerat sig i populärkulturen och i våra hjärtan som en kär julklassiker. Den romantiska komedin med sammanflätade historier och några av Englands största skådespelare blev, inte oväntat, en biosuccé och visas flitigt på tv varje jul.
 
Men med åren upptäcker man alltid några brister, och regissören Richard Curtis har varit snabb med att ta till sig av kritik.
 

Romantiskt eller cringe?

 
I en ny intervju med The Independent berättar Curtis om den ikoniska, ordlösa scenen där en olyckligt kär Andrew Lincoln dyker upp utanför Keira Knightleys dörr. 
 
- Han kommer till sin bästa väns hus, han chansar på att hans bästa väns fru ska öppna dörren, för att säga "Jag älskar dig". Jag tyckte det är lite weird. Jag blev överraskad för sju år sedan när jag blev intervjuad och fick höra: "Vi vill prata om stalker-scenen". Då lärde jag mig något nytt.
 
- Allt jag kan säga är att många intelligenta människor var involverade i filmen vid den tiden, och vi tyckte inte det var en stalker-scen. Men om det har blivit något intressant eller lustigt idag av olika anledningar, så tack och lov för en progressiv värld.
 
Curtis har skrivit flera brittiska klassiker i romcom-genren, inte minst "Notting Hill" och "Fyra bröllop och en begravning". Han har även fått kommentera bristen på mångfald i sina filmer och tjockisskämten i "Bridget Jones dagbok".
| 30 november 2023 10:30 |