Film

Skribent

Andreas Samuelson

1 december 2022 | 18:00

”Love Actually”-regissören ångrar brist på mångfald

Richard Curtis menar att den romantiska julkomedin från 2003 är lite omodern idag.
Filmen är mångas favorit inom såväl romcom-genren som julfilmen. Men trots att filmen följer flera olika historier, både tragiska och lyckliga, med olika kärlekspar så är regissören/manusförfattaren Curtis inte helt nöjd med filmensemblens mångfald, skriver Entertainment Weekly.
 
I en intervju med Diane Sawyer i ABC:s ”The Laughter & Secrets of Love Actually: 20 Years Later” inför filmens 20-årsjubileum medger han att han önskar att han gjorde vissa saker annorlunda.
 
- Det finns saker man skulle ändrat men, tack å lov, samhället ändrar sig, så min film är bunden, i vissa stunder, att kännas omodern.
 
Han pekar främst på britsen på mångfald men även det olämpliga i flera historier med chefer och anställda.
 
- Bristen på mångfald får mig att känna mig obekväm och lite dum. Du vet, jag tror det är tre berättelser som har chefer och folk som jobbar för dem.
 
 
Han är dock fortfarande stolt över den populära filmen.
 
- Filmer kan agera som en påminnelse om hur underbara saker kan vara och hur det finns alla möjliga saker vi kan gå miste om, som faktiskt är de bästa stunderna i våra liv.
 
Curtis är inte den första och säkert inte sista som ser tillbaka på populära verk med viss ånger. Det är ju alltid beundransvärt med film- och tv-skapare med lite självdistans.
| 1 december 2022 18:00 |