Film

Skribent

Alexander Kardelo

18 oktober 2023 | 08:00

"Bridget Jones"-regissören ångrar tjockisskämt: "Det var korkat och fel"

Några av de mest hyllade romantiska komedierna från Storbritannien har mött på kritik på senare år.
Han är mannen bakom filmer som "Fyra bröllop och en begravning", "Notting Hill", "Bridget Jones" och "Love Actually" - några av de mest älskade brittiska komedierna från 90- och 00-talet.
 
Men när Richard Curtis och hans filmer granskas på nytt med dagens ögon, kan man möjligen klaga på okänsliga skämt eller bristen på mångfald. Det gjorde hans dotter Scarlett Curtis när hon intervjuade farsan på en litteraturfestival häromdagen.
 
Enligt Entertainment Weekly ställdes frågan om "den växande kritiken kring hur filmerna behandlat kvinnor och färgade personer". Några exempel:
 
• Karaktären som Renée Zellweger spelar i "Bridget Jones" beskrivs som någon med lår stora som trästammar

• Premiärministerns assistent Natalie i "Love Actually" hånas ofta för sin vikt

• Bridget Jones blir ständigt trakasserad av sin chef (den där Hugh Grant igen!)

• Trots att filmen "Notting Hill" utspelas i London-området där den svarta medborgarrättsrörelsen föddes, är alla skådespelarna vita
 
Hugh Grant med (tjock?) assistent i "Love Actually".
 
- Jag minns hur chockad jag blev för fem år sen när min dotter Scarlett sa: "du får aldrig mer använda ordet fet". Och wow, hon hade rätt. Jag hade ingen aning då, och de där skämten är inte längre roliga. Jag ville inget illa på den tiden, men jag bord ha varit mer uppmärksam, säger Curtis.
 
- Jag kommer från en grupp universitetsvänner utan mycket mångfald. Med "Notting Hill" kände jag att jag inte vet hur man skriver sådana roller. Det tror jag var korkat och fel. Det var som att jag, min casting director och mina producenter inte tänkte på det Vi tittade inte utåt.
 
Large 5dcc7c7eb522424bcb86055b1d83f436 notthinghil
 
Richard Curtis pratade även förra året om just "Love Actually" och hur han uppfattar bristen på representation idag:
 
- Vissa saker hade man velat förändra. Men tack och lov förändras samhället, så vissa ögonblick i mina filmer kommer onekligen att kännas daterade förr eller senare.
| 18 oktober 2023 08:00 |