Film

Skribent

Alexander Dunerfors

23 juni 2016 | 09:00

Spielberg stryker Spielberg ur "Ready Player One"

Minimalt med referenser till hans egna 80-talsfilmer blir kvar när Ernest Clines "Ready Player One" filmas.
Att Steven Spielberg filmar ”Ready Player One” - boken som droppar referenser till 80-talets spel och filmer på löpande band - är en våt nörddröm som blir sann.

Men en sak får inte vara med när äventyret går upp på bioduken, nämligen bitarna som nämner Spielbergs egna filmer. 

Filmskaparen förklarar i en intervju med Collider hur han tänkte hantera den biten:

- Vi var rätt häftiga på 80-talet. Jag hoppas att filmen låter oss alla återuppleva det häftiga 80-talet. Jag älskar 80-talet och en av anledningarna till att jag ville göra filmen var att den lät mig återvända dit och göra vad jag ville. Förutom med mina egna filmer. 

- Jag har klippt bort det mesta om mina egna filmer ur boken. Förutom DeLorean och en del andra saker som jag varit inblandad i, har jag klippt bort de flesta av mina egna referenser. Jag insåg lyckligtvis att det fanns mycket annat som gjorde 80-talet till en fantastisk tid att växa upp i.

1980-talet blev hektiskt för regissören som hade slagit igenom på allvar med "Hajen". Förutom att regissera sju långfilmer som ”E.T.” och ”Indiana Jones”-trilogin producerade Spielberg en hel del film - bland annat ”Tillbaka till framtiden” som härmed är bekräftad för ett slags gästspel i ”Ready Player One”. (Boken låter huvudkaraktären återskapa en hel scen ur filmen, men det kvarstår att se om det finns med). 

”Ready Player One” utspelar sig i en framtidsvärld där de flesta människor lever sina liv i den virtuella världen OASIS. Wade Watts, eller Parzival som han kallar sig online, deltar i en enorm skattjakt där den som har koll på sin populärkultur kan bli rikligt belönad.

Filmen får världspremiär 30 mars 2018.
| 23 juni 2016 09:00 |