Spel

Skribent

Anders Eklöf

31 januari 2022 | 19:59

Sony köper "Destiny"-studion Bungie för 3,6 miljarder dollar

Det shoppas loss bland de stora spelstudiorna. Senast köper Sony Interactive Entertainment upp "Destiny"-studion Bungie.
Det var inte särskilt längesedan som Microsoft köpte upp spelstudion Activision Blizzard för 600 miljarder kronor, med spelserier som "Call of Duty", "World of Warcraft" och "Crash Bandicoot" på köpet.
 
Nu meddelar deras största konkurrent, Sony, som ligger bakom Playstation-konsolerna, att de köper upp spelstudion Bungie för cirka 3,6 miljarder kronor.
 
Bungie ligger bakom science fiction-serien "Destiny", "Destiny 2" och en rad expansioner. Innan de började utveckla sin framgångsrika multiplayer-värld låg de bakom "Halo"-serien, som ironiskt nog var och är exklusiv till Xbox-konsoler och PC.
 
- Det här är ett viktigt steg i vår strategi för att utöka Playstations räckvidd till en mycket bredare publik. Vi förstår hur viktig Bungies community är för studion och ser fram emot att stödja dem när de förblir oberoende och fortsätter att växa, säger Playstation-chefen Jim Ryan i ett pressmeddelande.
 
 
Som han säger kommer Bungie fortsätta vara "ett självständigt dotterbolag" till Sony Interactive Entertainment efter att köpet går igenom, där de får släppa spel vart de vill. Det här är en kontrast mot vad Microsoft gjort, som med köpet av Bethesda där deras kommande spel kommer vara exklusiva till Xbox.
 
Förutom att Bungie kommer fortsätta uttöka "Destiny 2" med sina 900 anställda, meddelar de att de bland annat jobbar på en helt ny serie som är tänkt att släppas 2025.
 
- Vi har hittat en partner som stödjer oss fullt ut och vill accelerera vår vision att skapa meningsfulla underhållningsupplevelser som sträcker sig över generationer, samtidigt som vi värdesätter det kreativa oberoende som är hjärtat för Bungie. Vi kommer att fortsätta följa vår vision om en enhetlig Bungie-gemenskap, bygga spel som värdesätter vår gemenskap och möta dem var och hur de än väljer att spela, säger Pete Parsons, VD för Bungie.
 
Precis som hos Activision Blizzard har det rapporterats om bristfällig arbetsmiljö hos Bungie, med händelser relaterade till sexism, rasism och andra missförhållanden.
 
Spelar du "Destiny"? Vad tycker du om att de stora speljättarna köper upp andra studior?
| 31 januari 2022 19:59 |