Serie

Skribent

Patrik Jonsson

4 september 2014 | 18:00

Sommarens starkaste TV-seriedebutanter

Först var det en kall och blåsig sommar, sedan blev det så hett att jag knappt stod ut. Vad det gäller sommarens TV-debutanter har det sett ungefär lika ut. Det har varit spridda skurar, fast framförallt har det varit stora vattendelare. Här nedan har jag dock plockat ut fem friska smultron och trätt på ett ståtligt strå.
Nu när vi är några dagar in i september och höstsäsongen närmar sig med stormsteg tycker jag att det passar bra att summera TV-sommaren. I det stora hela tycker jag det har varit en stark sommar sett till just TV-serier. De äldre tillika återkommande serierna höll i stort sett vad de lovade och många av debutanterna har i mångt och mycket imponerat. I alla fall på mig, men som jag tidigare nämnde så har det varit stora vattendelare denna sommar så jag kan tänka mig att långt ifrån alla kommer att instämma med min lilla lista här nedan. Sedan har det så klart även dykt upp ena riktiga floppar också, sådant kommer man tydligen aldrig undan. De fungerar ungefär lika som mygg, broms och fästingar.
Nu ska jag dock inte lägga min fokus på de allra mest eländiga serierna, tvärtom, här kommer mina fem favoriter bland sommarens TV-debutanter;

"Gang Related" (Fox)Detta var en serie som inte lockade den största publiken, i alla fall inte sett till Fox vanligtvis skyhöga tittarsiffror. Den började också och mycket riktigt, rätt så trevande. På pappret hade den stor potential och hade jag inte turligt nog tagit genom mig den första halvan av säsongen så hade jag heller inte i slutändan blivit belönad. I alla fall hyggligt belönad. "Gang Related" är absolut inte något mästerverk, men den hade onekligen stunder då den verkligen gnistrade till. Dessutom hade den Terry O´Quinn, jag älskar Terry O´Quinn. Ifall en korrupt snut som jobbar på båda sidor av lagen längst Los Angeles svettiga gator låter lockande, go for it. Det finns definitivt sämre serier i denna genre! Tråkigt nog blev det bara en säsong då Fox lade ned serien i början av september.

"Halt and Catch Fire" (AMC)Okej, är man lagom besatt och djupt intresserad av datorer och dess boom på 80-talet är "Halt and Catch Fire" ett mer eller mindre givet kort. Ifall jag är en sådan person? Svar nej. Den här serien fungerade dock lik förbaskat, jag gillade den verkligen. Precis som "Gang Related" började den något trevande, förvisso uppfattade jag den förmodligen så på grund av mitt relativt låga intresse för just datorer och jox, men redan efter ett par avsnitt var jag fast. Härlig stämning med grymt bra och passande musik. 80-talskänslan sitter mitt i prick och det hela är dessutom både välspelat och välskrivet. Ge den en chans, även ifall ni inte tycker att själva underlägget låter så lockande. "Halt and Catch Fire" har tilldelats en andra säsong.

"The Strain" (FX)Förmodligen sommarens, om inte hela 2014:s, mest hypade seriepremiär hette (och heter väl fortfarande) "The Strain", signerad Guillermo del Toro. Men med sanslös hype följer också oftast besvikelse, jag antar att vissa av er därute håller med mig om det? Själv gick jag dock in i serien med en rätt neutral inställning, äntligen hade jag liksom fått bukt på förväntningarna. Dessutom var jag sedan länge rätt trött på vampyrer, så jag kan tänka mig att även detta faktum hjälpte mig att hålla nere mina förväntningar. Inte hade jag läst böckerna vilken serien bygger på heller. Tydligen gjorde jag helt rätt. Jag har nämligen fått läst min beskärda del av besvikna publikreaktioner kring den här serien medan jag själv var hyggligt nöjd med resultatet. Jag fann den till och från både underhållande, snygg och dessutom rätt välspelad med tanke på vilken genre vi snackar om här. Det fanns dock tyvärr några undantag vad det gäller skådespeleriet som dessvärre förstörde helheten något. Jag tycker dock ändå att ni som inte sett serien ska spana in den, den må vara ojämn men ändå helt okej. "The Strain" har tilldelats en andra säsong.

"Intruders" (BBC America)Egentligen kanske det med endast två avsnitt in i serien är för tidigt för mig att ge ett rättvist utlåtande om denna? Förmodligen, men i och med att "Intruders" har börjat så pass starkt som den gjort, väljer jag ändå att ha denna lilla (eventuella) pärla med här bland de nya sommarfavoriterna. Ni som hoppar på den gör dock bäst i att förvänta er en rätt skruvad och difus handling, ty detta är sannerligen ingen serie som håller dig i handen och som envist försöker överförklara allt. Den är...kryptisk. Gillar ni sådant ska ni därför inte tveka, "Intruders" är dessutom riktigt välspelad och snyggt producerad. En ganska mörk historia med svarta och regniga miljöer, bleka färger, thrillerstämningen kan man definitivt inte klaga på.

"The Leftovers" (HBO)Tänk att det skulle bli HBO som återigen tilldelade mig säsongens personliga favorit, men HBO är ju HBO, hatten av. "The Leftovers" är dock minst lika hatad som älskad men jag tycker nog ändå att mycket av hatet är väldans oförtjänt. Det känns som att många tittare och nu talar jag främst om den amerikanska TV-publiken, redan på förhand hade bestämt sig för att hata på denna. Anledningen stavas främst Damon Lindelof, skaparen av serien och även samme man som skrev det mesta i "Lost", speciellt slutet i "Lost". Synd och skam att de inte kan släppa en sådan sak, "The Leftovers" tycker jag nämligen att är en riktigt jäkla bra serie. Jag är heller inte ensam om att tycka detta då stora delar av just TV-kritikerna försvarar serien och detta ibland med både näbbar och klor. "The Leftovers" må å andra sidan inte vara en serie för alla, men vilken serie är egentligen det? Jag kan inte annat än rekommendera denna till eder alle, det finns vissa delar i den här serien som är rentav magiska och dess potential vet fortfarande inga gränser! "The Leftovers" har tilldelats en andra säsong.

Här har ni några andra debuterande serier från sommaren 2014 vilka är mer eller mindre värda att spana in; "The Knick", "Legends", "Manhattan" och "Tyrant"

Och här har ni några jag helst bara vill glömma; "Extant", "The Last Ship", "Outlander", "Crossbones", "Married", "Salem" och "Power".

Ifall ni saknar serier som "24-Live Another Day" och "Penny Dreadful" så har jag valt att räkna dem som vårserier, eller senvårserier då. Jag rekommenderar annars båda två.

Vilka TV-serier tycker ni dundrade och small som allra högst i denna sommar? Kommentera gärna nedan!
| 4 september 2014 18:00 |