Serie

Skribent

Patrik Jonsson

26 maj 2016 | 18:00

Sommarens 5 hetaste tv-seriepremiärer

Om mindre än en vecka är det äntligen juni och sommar. Vilket även betyder ny tv-seriesäsong med tillhörande knippe nykläckta godbitar!
Åtminstone hoppas jag det bjuds på godbitar, helt hundra kan man ju dessvärre aldrig vara. Jag har dock så här på förhand plockat ut några av de sommarpremiärer som ser mest intressanta ut, fem till antalet. Jag hoppas verkligen ni ska hitta något som passar och jag hoppas naturligtvis minst lika mycket på att de även levererar starkt då det väl är dags. Nu ska jag dock inte yra något mer, här är mina sommartips!

"Roadies" (Showtime)



"Jerry Maguire", "Vanilla Sky" och "Almost Famous". Cameron Crowes CV är ganska imponerande och det är nog främst till filmen "Almost Famous" vi ska dra våra paralleller då vi snackar tv-serien "Roadies". Serien kretsar nämligen kring en bejublad rockturné. Fast för att skilja produktionen från många andra liknande alster berättas just denna genom roddarnas (turnépersonalens) ögon. 

Förutom skaparen Crowe har serien bland annat J.J. Abrams som huvudproducent och i rollerna ser vi bland andra Luke Wilson, Carla Gugino samt Ron White. Det har ju blivit lite inne nu med musikbaserade tv-serier ("Vinyl" och "Sex&Drugs&Rock&Roll"),  vi får hoppas att även denna kan sålla sig till de bättre! Premiär den 27 juni på HBO Nordic.

"Feed the Beast" (AMC)



AMC har avslutat många av sina flaggskepp den senaste tiden, både "Breaking Bad" och "Mad Men" hör numer till historien och nu i slutet av sommaren går även deras västernepos "Hell on Wheels" mot sitt slut. Hög till att schemalägga något nytt, "Feed the Beast" är alltså ett av deras nya alster. Serien handlar om de två bästa vännerna Tommy Moran (David Schwimmer) och Dion Patras (Jim Sturgess) som öppnar en drömrestaurang tillsammans. 

Serien är en amerikansk version av den danska serien "Bankerot" från 2014 (som rekommenderas). "Feed the Beast" klassas som en dramakomedi, men ifall den går mycket på det danska spåret (vilket jag hoppas) lägger vi defintivt betoningen på just drama. Här mixas allt från drog och alkoholproblem till gangsterliv och utpressningar. En remake är en remake. Något säger dock mig att detta kan bli en riktigt lyckad sådan. Premiär för "Feed the Beast" blir det redan den 31 maj (AMC).

"Stranger Things" (Netflix)



Den här serien gick tidigare under arbetsnamnet "Montauk" men har alltså senare bytt titel till "Stranger Things". Tanken först var nämligen att den skulle utspela sig i just Montauk, New York. Nu är istället skådeplatsen någonstans i Indiana och det är 1980-tal. I huvudrollerna hittar vi Winona Ryder och Matthew Modine. 

"Stranger Things" kretsar kring försvinnandet av en liten pojke. Då jag säger "försvinnandet" så menar jag verkligen det, han går praktiskt tagit upp i rök, totalt spårlöst försvunnen. Ni som suktar efter lite mysterier i sommar ska alltså definitivt spana in denna och ni ska nog helt klart förvänta er lite övernaturliga inslag. I och med att detta är en serie signerad Netflix innebär det att de släpper hela säsongen, åtta avsnitt, i ett nafs den 15 juli. 

"Outcast" (Cinemax)



Ännu en skapelse signerad Robert Kirkman ("The Walking Dead"), denna gången handlar det dock om demoner istället för zombies. Patrick Fugit ("Almost Famous") spelar Barnes, en man som lidit av demonisk besatthet genom hela sitt liv. Vid sin sida har han pastorn Anderson (Philip Glenister). Tillsammans ger de sig ut för att försöka finna något slags bot mot Barnes minst sagt djävulska tillvaro. 

"Outcast" beskrivs som en skräckserie med dramatiska inslag, låter bra tycker jag. Jag hoppas Cinemax rullar på i de hjulspår som till exempel deras succé "The Knick" för ett par år sedan så självsäkert skapade. Succé eller inte, Cinemax gav faktiskt serien en andra säsong redan i mitten av mars. En fortsättning efter sommarens säsong (på tio avsnitt) får vi alltså vad än tittarsiffrorna visar. Premiär för "Outcast" blir det den 3 juni (Cinemax) och 6 juni (Fox Sverige). Pilotavsnittet kan ni se redan nu på Facebook.

"Preacher" (AMC)



Det blir onekligen väldigt mycket övernaturligt denna sommar. I "Preacher" ska vi dessutom få bekanta oss med ännu fler demoner och likt "Outcast" baseras även denna på en bunt comic books. "Preacher" kretsar kring Jesse Custer (Dominic Cooper), en småstadspräst som blir besatt av ett mystiskt väsen som på något sätt får honom att börja söka efter Gud. Med honom på resan finns hans ex-flickvän Tulip (Ruth Negga) samt hans gode vän Cassidy (Joseph Gilgun), som även visar sig vara vampyr. "Preacher" är utvecklad och producerad av Seth Rogen och i övriga roller finns bland andra W. Earl Brown och Jackie Earle Haley. 

"Preacher" är alltså inte helt olik "Outcast". Ni kan nog dock förvänta er lite mer mörk komedi och action än skräck i denna. Ni väljer så klart själva vilket ni föredrar, själv tänker jag helt sonika ge båda en chans! Serien hade premiär i måndags på Viaplay.

Här är ytterligare några tv-serier som för första gången ser dagens ljus under den kommande sommaren: "Animal Kingdom", "The Night Of", "Vice Principals", "Wrecked", "American Gothic", "Cleverman", "Thirteen", "The Get Down" och "Roots".

Vad tror ni själva, blir det en svag eller stark tv-seriesommar i år? Vilken eller vilka tv-serier ser ni mest fram emot? Lätta gärna era hjärta här nedan! Trevlig sommar på er!
| 26 maj 2016 18:00 |