Film

Skribent

Alexander Dunerfors

28 mars 2016 | 08:30

Snyder förklarar slutet i ”Batman v Superman”

Spoilervarning! Vad som skedde, varför det skedde, och kan det göras ogjort?
Om du ännu inte har sett ”Batman v Superman: Dawn of Justice”, läs vidare på egen risk. 

Och du som redan har sett filmen vet förstås vad vi menar. Det oväntade slutet där en försvagad Superman spetsas av Doomsday och dör av sina skador. I det ögonblicket gjorde ”Batman v Superman” något som ingen annan superhjältefilm vågat sig på: att ta livet av en av de mest älskade hjältarna. 

Å andra sidan, inte fullt så oväntat för den som har koll på sina serietidningar. Många anade på förhand att Doomsday skulle bli Supermans död. Och det är ingen tvekan om att Superman hittar ett sätt att återuppstå lagom till ”Justice League”-filmen nästa år. 

Collider pratar med regissören Zack Snyder om slutets betydelse för det filmuniversum som DC Comics skapar.

- Jag ville vara säker på att Bruce Wayne var den som samlade ihop Justice League. Det var viktigt för mig att han blev samurajen som skulle hitta de andra samurajerna. Det vore svårt att göra med Superman närvarande, för han är ju Superman. Han kanske borde göra det istället? Bruce Wayne är ju bara en snubbe.En annan viktig faktor var att göra Henry Cavills karaktär mer mänsklig.

- Jag tänkte på utvecklingen av Supermans karaktär, han måste gå igenom skärselden för att verkligen omfamna sin mänsklighet. Vad är det ultimata för en människa? Att ställas inför sin egen dödlighet. Det tyckte jag vore en cool grej.

Ja, frågan är naturligtvis inte om Superman kommer tillbaka. Eller när. Snarare hur? 

Snyder håller på hemligheten:

- Döden och återuppståndelsen hör ihop på ett konstigt sätt. Så snart man börjar med det ena måste man veta det andra. Jag gjorde det som jag gjorde det för att publiken inte skulle slippa undan så lätt. De måste fortfarande säga, ”What the fuck? Skämtar du med mig?” 

- Vi hade kunnat antyda om ett definitivt återupplivande men jag ville att det här skulle kännas verkligt för dem. Det räcker att säga att jag har en plan, men vad det blir får ni vänta och se.För mig kom slutet i "Batman v Superman: Dawn of Justice" som en riktig överraskning. Men också en grym final på en minst sagt ojämn film. Att åsikterna om själva filmen går isär vet vi redan, men låt oss nu prata om slutscenerna och Supermans död. Vad tyckte ni? Och hur kommer Superman tillbaka? Jag är nyfiken på att läsa era tankar och teorier, droppa en kommentar nedan.
| 28 mars 2016 08:30 |