Film

Skribent

Alexander Kardelo

27 september 2023 | 16:50

Snart kommer omtalade ”Sound of Freedom” även till Sverige

Den kontroversiella kassasuccén får svensk biopremiär i november.
Actiondramat ”Sound of Freedom” har under sommaren gjort oväntad succé i Staterna. Nu är den omtalade filmen på väg till Norden. Den 27 oktober går filmen upp på norska biodukar, och kort därefter släpps den i Sverige.
 
Den (löst) verklighetsbaserade filmen handlar om Tim Ballard (Jim Caviezel), som leder en räddningsaktion för att rädda hundratals barn undan människohandel. Enligt The Guardian har filmen fått många anhängare bland USA-högern, där till och med Donald Trump har sett och hyllat den - ”en viktig film om ett ämne som måste diskuteras” säger han.
 
Angel Studios, som producerar filmen, har förnekat att den skulle vara politisk eller - som vissa rykten har påstått - ha kopplingar till QAnon, skriver Time.
 
 
Trots en del kontrovers kring och efter premiären i juli har ”Sound of Freedom” blivit en av biosommars otippade framgångar. Under augusti och september har den släppts i närmare 50 andra länder, bland annat Storbritannien, Australien och Island. Fram till idag har filmen spelat in över 200 miljoner dollar världen över.
 
Nu är det alltså klart med biopremiär i Sverige, där distributören Studio S har köpt in den. Den 3 november blir det svensk premiär.
 
 
MovieZine har den första svenska recensionen av "Sound of Freedom". Vår USA-korre Annika Andersson skriver att filmen är "en actionthriller med ett humanitärt budskap som någon politisk sida knappast kan vara oense om".
| 27 september 2023 16:50 |