Klipp

Skribent

Viktor Jerner

15 april 2016 | 23:00

Häpnas av magin bakom kulisserna på Jon Favreaus "Djungelboken"

Ta en titt på arbetet med röstskådespelarna, de visuella effekterna och möt vår nya Mowgli.
Jon Favreaus nytolkning av Rudyard Kiplings klassiker "Djungelboken" har sedan biopremiären i onsdags fått en hel del fin kritik av både svenska och internationella kritiker. Här på MovieZine fick den en skinande fyra av vår recensent Jonna Vanhatalo och hon beskriver den som "en härlig och fartfylld äventyrsfilm". Hon passar dessutom på att berömma hur man har realiserat Kiplings värld och de djur som Mowgli (Neel Sethi) interagerar med; "varenda liten ryckning i deras mungipa, vartenda hårstrå i deras päls övertygar och vinnare av årets Oscar för bästa visuella effekter känns redan nu i april som inte helt otippad".

Det verkar de flesta vara överens om dessutom, att den trots att den är inspelad i en studio i Los Angeles känns så pass verklig och visuellt imponerande. Men hur får man till det egentligen, rent praktiskt? Hur ser processen ut? Hur skapar man "djungeln"? Tack vare en så kallad "B-roll" med drygt 13 minuter material från inspelningen kan vi få en inblick kring just det. Vissa av klippen har ljud, andra inte, och de är inte särskilt snyggt ihopklippta, men det är oändligt fascinerande att se.

Vill du veta hur det ser ut när exempelvis Idris Elba, Scarlett Johansson och Christopher Walken spelar in sina röster? Vill du se hur man skapade de fläckfria specialeffekterna? Vill du se vad det faktiskt är som Neel Sethi har att skådespela mot i den fysiska studion? Ta en titt nedan: 


Även om jag har sett en mängd bakom kulisserna-material från liknande inspelningar tidigare så är det omöjligt att inte förundras. Praktiska effekter föredrar jag i nästan alla lägen, men den kreativa passionen hos alla dessa skickliga CGI-konstnärer är onekligen väldigt inspirerande. I sin blåa lilla lekstuga bygger de upp en hel levande, sprudlande värld och många kanske inte ens reflekterar över deras detaljerade arbete. 

Man imponeras också av unga Neel Sethi som interagerar med dockor, pappfigurer och bollar snarare än de djur som vi ser i slutprodukten. Till sin hjälp har han givetvis Favreau, som verkar styra skutan med säker hand. Men bäst av allt är nog de snabba sekunder (vid 2.36 i klippet) vi får med Christopher Walken och Bill Murray, som har lite av en verbal "showdown". Walken alltså, vilken älskvärd legend. 

Har ni sett "Djungelboken" än? Vad tyckte ni om specialeffekterna?
| 15 april 2016 23:00 |