Film

Skribent

Mats Karlsson

23 januari 2011 | 13:06

Skräckfreakets filmer under 2011

I fjärde delen av vår filmguide tipsar vi om filmer för skräckfreaket som dyker upp på bioreportoaren under 2011.

Actiondåren, dramastollen och äventyrsgalningen har fått sitt och nu är det dags att presentera filmerna som skräckfreaket inte får missa under det späckade filmåret 2011. Nej, ömhet och vänlighet är inte ingredienserna i denna skräckinjagande filmlista.

Skräckfreaket - När syrran hoppar högt och skriker som en galning när en ynka liten spindel har letat sig in hennes rum hånskrattar du och tänker på hur hon skulle reagera om Freddy Krueger eller Jason Voorhees skulle komma på besök. Trots att du ständigt söker efter den ultimata skräckupplevelsen som kan upplevas på bioduken, är din största farhåga att någon i familjen ska ta med dig till "Änglagård 3" . Där snackar vi ren och skär skräck som inte ens det största skräckfreaket kan gå oberörd ifrån. Här är filmerna som skräckfreaket inte får missa under 2011.

Let Me In - våren

Matt Reeves  tog sig an att göra en remake av den hyllade svenska "Låt den rätte komma in" och lyckades faktiskt rida ur stormen. Mycket tack vare en riktigt bra cast som består av Richard Jenkins och de bra barnskådisarna Kodi Smit Mc-Phee och Chloe Moretz.

Ritualen - 4 mars

Hyperintressanta Mikael Håfström har lyckats få med sig brillianta Anthone Hopkins i denna skräckis med starka vibbar till "Exorcisten". Men det mest intressanta med filmen är man hävdar att den baseras på verkliga händelser. Märkligt. Jag hade ingen aning om att det fanns en exorcismskola i Vatikanen.

Scream 4 - 15 april

Wes Craven gör ett nytt försök att blåsa liv i Scream-serien. Fansen var inte nöjda med trean och förhoppningarna är höga med denna eventuella upprättelse. Wes Craven behöver sannerligen lite medgångar om han ska kunna behålla sin titel som skräckens mästare.

Priest - 3 juni

Skam den som ger sig, brukar man ju säga och i detta fall känns det obönhörligen befogat att säga så. Scott Stewart gjorde senast mediokra "Legion" och ärligt talat blir det svårt för honom att göra om den bedriften. Detta kan bli något av en underdog i skräckgenren.

Insidious - 10 juni

James Wan har övergett den numer nedlagda Saw-franchisen och nu ger han sig i kast med att skapa ett nytt fenomen. Filmen handlar om en familj som upptäcker att deras medvetslösa sons kropp drar till sig onda väsen. Intressant synopsis må jag säga och kan sannerligen fungera rätt bra i Wans skräckhänder.

The Darkest Hour - 19 augusti

Svenska skådisen Joel Kinnaman har huvudrollen i Timur Bekmambetovs vison som tacklas av Chris Gorak. Filmen kretsar kring en oförklarlig katastrof som leder till att en grupp turister söker tillflykt till i Moskvas underjord. Lite bisarrt nog drabbades Moskva av svåra bränder som försenade inspelningen.

Fright Night - 19 augusti

Remakes i skräckgenren är inget unikt beteende och självklart var det en tidsfråga innan man gav sig på den gamla klassikern "Skräcknatten". Craig Gillespie gör ett försök att piffa upp originalet där Colin Farrell tillsammans med Anton Yelshin och Christopher Mintz-Plasse får göra sitt bästa att tillföra ny energi till nyversionen.

Intruders - 7 oktober

Juan Carlos Fresnadillo är definitivt en av de mer talangfulla regissörerna. Senast gjorde han "28 veckor senare" och nu blir det övernaturlig skräckthriller. Filmen handlar om en elvaårig flicka som ger liv åt en övernaturlig varelse och utsätter hela hennes familj. Med hjälp av Clive Owen i huvudrollen kan detta bli något att se fram emot.

Area 51 - 21 oktober

Oren Peli gjorde det omöjliga med "Paranormal Activity" där filmen spelade in ofattbara 193 miljoner på den minimala budgeten av 15 000 dollar. Nu gör han film om det mest mystiska och sägomspunna området, Area 51. Ett gäng tonåringar tar sig in i området där myndigheterna tror hysa utomjordingar. Ett mycket intressant projekt som kan bli hur bra som helst i Pelis händer.

Paranormal Activity 3 - 21 oktober

Paranormal-serien har tagit över facklan från Saw-serien när det kommer till att göra en ny film till Halloween. Till tvåan valde man att hålla så mycket som möjligt hemligt till biobesökarnas förtjusning och till trean verkar man köra på samma linje. Det vi vet är det handlar om paranormala aktiviteter i ett vanligt hus och varför inte? Det kan säkert fungera en tredje gång.

The Thing - 4 november

John Carpenters klassiker ska få en nyversion, vara sig vi vill det eller inte. Men filmbolaget skyddar sig genom att hävda att denna filmatisering ska fungera som en prolog till originalet från 1982. Nykomlingen Matthijs van Heijningen Jr. Gör sin filmdebut och det känns som ett väldigt vågat beslut av filmbolaget, men han kan definitivt överraska.

Red State - 2011

Kevin Smith har haft det motigt på sistone och det dags för honom att få till något bra igen. Denna skräckrulle ser dock lovande ut där John Goodman och Melissa Leo ses i de tyngre rollerna. Smith planerar att sälja filmen under den pågående Sundance-festivalen och troligtvis hittar den till Sverige strax efter det.

Silent Hill: Revelation 3D - 2011

Den första filmen gick till historien som den bästa spelfilmatiseringen och nu gör man den efterlängtade uppföljaren. Heather Mason hamnar här i demonisk värld som hotar att fängsla henne för evigt. Ingen biopremiär spikad i dagsläget, men förväntas att dyka upp på biograferna under året.

| 23 januari 2011 13:06 |