Fright Night 2011

Komedi Skräck
USA
120 MIN
Engelska
Japanska
Fright Night poster

Synopsis

Charley Brewster går sista året på gymnasiet och har äntligen flyt: han är populär och är ihop med skolans mest eftertraktade tjej. Men det blir problem när nya grannen Jerry flyttar in i huset bredvid. Efter en rad underliga händelser kommer Charlie fram till att Jerry är en vampyr. Men när Charlie inte kan övertyga någon, får han på egen hand försöka göra sig av med monstret. Remake av filmen från 1985 med samma namn.
Ditt betyg
2.6 av 359 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Fright Night
Biopremiär
14 oktober 2011
DVD-premiär
15 februari 2012
Språk
Engelska, Japanska
Land
USA
Distributör
Walt Disney Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Andreas Climent

9 oktober 2011 | 23:01

En vampyr som inte är att leka med

Vampyrer är heta just nu. Från "Twilight" till "True Blood" och "Vampire Diaries". Men riktiga vampyrer är allt annat än sexiga. De äter upp dina kompisar, skrämmer slag på din mamma och smyger efter din flickvän. Jag hoppas du har krucifixet och vitlöken i beredskap, för Colin Farrell är en vampyr som inte är att leka med.

I en sömnig förort till Las Vegas där många jobbar på natten och sover på dagen bor Charley Brewster tillsammans med sin mamma. Han är egentligen en rätt så nördig kille, men det har han försökt lämna bakom sig för att göra bra intryck på sin superläckra flickvän Amy och de andra populära killarna och tjejerna som han hänger med nuförtiden.

Trots att allt verkar perfekt för Charley så börjar hans gamla kompis Ed (spelad av Christopher Mintz-Plasse, aka McLovin från “Supersugen”), irritera honom om något med vampyrer och en kompis som är spårlöst försvunnen. Samtidigt har det flyttat in en ny person i huset bredvid det där Charley bor. Fönstren har målats svarta och det står en stor container med utgrävd cement på uppfarten trots att grannen inte verkar bygga något.

Efter en del tjat går Charley med på att träffa Ed och leta efter den försvunne kompisen. Ed kommer beväpnad med krucifix och spetsiga pålar och försöker övertyga Charley om att hans charmige nyinflyttade granne, Jerry, är en vampyr. Charley skrattar åt det hela och tycker hans gamle bästis är barnslig, men när Ed också försvinner spårlöst blir han orolig.

Han börjar skugga Jerry och det dröjer inte länge förrän han upptäcker att granntjejen blivit tillfångatagen av honom. Men Jerry har koll på Charley med. Och hans mamma. Och hans flickvän. Det står snart klart att deras enda utväg är att fly, för den charmige grannen har en svårmättlig aptit på blod.

"Fright Night" är regisserad av Craig Gillespie som tidigare gjort bland annat “Lars and the Real Girl” och TV-serien “United States of Tara” med Toni Collette som spelar Charleys mamma här. Storyn är en remake på Tom Hollands “Skräcknatten” från 1985 och fungerar överlag bra även om jag störde mig lite på några små grejer som kändes ologiska. Regin är också passande och för det mesta hålls scenerna på en relativt seriös nivå, vilket gör att man bryr sig om karaktärerna och att det känns läskigare.

3D varken tillför något eller gör filmen sämre. Det är välgjort och skapar lite mer djup i bilden. Endast vid ett par tillfällen används det för att slänga objekt “ut” genom duken mot åskådarna och de scener som har glödande aska som svävar i luften är rätt coola, även om de drar uppmärksamhet till sig. De digitala vampyreffekterna är ibland lite för mycket, men överlag funkar det.

Musiken av Ramin Djawadi som tidigare gjort musik till “Iron Man” och “Game of Thrones” och är riktigt bra, håller spänningen på topp och förhöjer de läskiga scenerna till en nivå där man nästan hoppar till av rädsla.

Anton Yelchin är en av mina favoriter bland dagens unga skådespelare sedan hans strålande insats mot Robert Downey Jr. i den lilla filmen “Charlie Bartlett” från 2007. I "Fright Night" gör han också ett bra jobb som den lite smånördiga men ändå coole Charley, även om genren är lite begränsande. Han påminner faktiskt lite om en ung Michael J. Fox när han springer omkring iklädd full vampyrdödar-utstyrsel och armborstet i högsta hugg.

Imogen Poots, Toni Collette, Christopher Mintz-Plasse och skådespelare med mindre roller, som James Francos lillebror, Dave Franco, är alla bra, men bortsett från Yelchin så är det Farrell och “Doctor Who”-stjärnan David Tennant som stjäl showen. Tennant spelar en illusionist medvampyrfetisch som nästan känns skriven för Russell Brand. Han spelar rollen på precis rätt gräns mellan drama och komedi.

Colin Farrell som spelar den snygge men läskige vampyren gör sig förträffligt bra som vampyr. Det är faktiskt en av de bättre rollerna jag sett honom i. Farrell känns också som ett bra val för att ge filmen rätt ton. Jag hade gärna sett en äldre skådespelare som till exempel Richard Jenkins för att göra filmen läskigare, men Farrell är precis rätt för den skräckthriller med komediinslag som "Fright Night" är.

Jag tyckte filmen var underhållande men inte riktigt så läskig som jag hoppats. Bra regi och passande musik gör filmen till ett givet val för skräck-fantaster. Letar du efter en bra skräckthriller/komedi att se en blåsig höstkväll så är "Fright Night" ett blodisande bra val!

| 9 oktober 2011 23:01 |