Red State 2011

Action Skräck Thriller
USA
84 MIN
Engelska
Red State poster

Synopsis

En skräckfilm där en grupp utstötta råkar ut för extrema fundamentalister på den amerikanska bygden.
Ditt betyg
2.5 av 197 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

14 februari 2012 | 03:01

Intressant satirskräckis från Kevin Smith

Sitges Film Festival - Kevin Smith gör sin debut i skräckgenren och bevisar återigen att han, trots en del ojämnt alster i bagaget, är en av Hollywoods mest intressanta regissörer. Filmen försvinner stundtals i omotiverad actionfars och slarvar bort en del duktiga skådespelare men här finns den svidande ironi och politiska satir som Smith så mästerligt behärskar.

Ganska tidigt gör Smith det klart för oss att det inte är någon vanlig rysare om psykotiska fundamentalister när man riktar fokus mot en religiös sekt som uppmuntrar hatbrott mot homosexuella i en småstad i amerikanska södern. Samtidigt är tre tonårskillar av den hormonella sorten på jakt efter villig kvinna online och stämmer träff för lite gruppsex i en husvagn. Men självfallet är det en fälla och snart finner sig pojkarna i klorna på de bibelciterande tokarna som planerar att straffa trion för deras synder. Men gruppens brott mot vapenlagen gör att FBI så småningom dyker upp...

Smith är, förutom en del uppenbara magplask, en trots allt mycket intelligent och spännande regissör som utmanat och provocerat med underhållande och charmiga filmer som "Clerks", "Chasing Amy" och "Dogma". Han har blivit något av en hata- eller älska-regissör. Med denna, hans första riktiga film utanför komedifacket, är ett smått ojämnt men onekligen intressant och originellt hopkok av diverse genrer som inleds lite som skräckfilm av "Hostel"-typ men visar sig snart ha fler lager och ur olika perspektiv skildra religionens inflytande, det mänskliga (och omänskliga beteendet) och hur våldet raserar samhället. Det finns inga självklara hjältar eller - visar det sig - skurkar och filmen skalas av från alla de klyschor man är van vid - och förväntar sig.

Man har prioriterat genomtänkt dialog med svidande ironi och härligt svart humor framför billigt effektsökeri och meningslöst blodsspillande. Våldet kommer snabbt, oväntat och brutalt. Det är en häftigt vågad och oförutsägbar film där det gäller att hänga med. Däremot blir det stundtals riktigt ojämnt då Smith svänger hejdlöst mellan genrer och någonstans runt mittendelen av filmen låter den urarta i våldsam pangpangaction där ord utbyts mot höga smällar och eldstrider.

Däremot har man lyckligtvis satsat på kvalitetsnamn till rollistan snarare än säljande namn och filmstjärnor. Veteraner som John Goodman och Stephen Root gör alltid bra ifrån sig och Tarantino-favoriten Michael Parks är utmärkt som den obehagligt ondskefulle pastorn och matchas väl av (en dock ibland överspelande) Melissa Leo. Vissa får dock oförtjänt lite utrymme, som duktige Kyle Gallner (det bästa med både "Haunting in Connecticut" och "Terror på Elm Street") och Kevin Pollak (i den typen av biroll där du missar honom om du blinkar).

"Red State" är ingen helgjuten film och känns om något väldigt amerikanskt där det religiösa temat kanske inte känns lika relevant för den svenska publiken. Men Smith ska ha bonuspoäng för att anstränga sig för att göra något annorlunda och relativt nyskapande och det är en ojämn men vild, spännande, rolig och otäck film som man inte släpper i första taget. Och det om något gör den absolut sevärd.

| 14 februari 2012 03:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Red State
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu