Film

Skribent

Patrik Linderholm

6 maj 2023 | 17:00

6 skräckfilmer att se fram emot på bio i sommar

Från blodig hajaction till obehaglig folkskräck – här är några av sommarens biopremiärer som är ett måste för alla skräckfans!
Våren är här och vi går mot allt ljusare och varmare tider. Men i biomörkret väntar isande skräck för den som vågar sig dit. Här är sex filmer som alla skräckfilmsfantaster bör kolla in på bio i sommar!
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“The Black Demon” (Biopremiär 19 maj)

 
Vad säger sommarskräckis mer än lite hajaction? Efter Steven Spielbergs odödliga “Hajen” har filmvärlden då och då fått bekanta sig med havsdjupets främsta seriemördare. På senare år har de dock bara blivit större och större. “The Meg” (som även har en uppföljare på gång) satte trenden för den forntida megahajen megalodons framfart, som nu “The Black Demon” nu tar rygg på. Titeln syftar på den mexikanska legenden “den svarta demonen”, en svart haj som sägs finnas vid den mexikanska kusten.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“Enys Men” (Biopremiär 19 maj)

 
Med sin experimentella debut “Bait” satte regissören Mark Jenkin sitt namn på filmkartan och nu är han tillbaka med en metafysisk mardrömsresa. På en enslig brittisk ö förvandlas en grupp volontärarbetares uppgift med att studera en ovanlig blomma snabbt till en skräckfylld tillvaro där gränsen mellan verklighet och mardröm suddas ut. Jenkin omfamnar folkskräcken med denna rysare där “The Lighthouse” möter “The Wicker Man”.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“The Boogeyman” (Biopremiär 2 juni)

 
Stephen King-adaptioner dyker upp lite då och då, ofta med lika skiftande kvalitet. Nya “The Boogeyman” är baserad på en novell med samma namn som King släppte 1973, året innan romandebuten med "Carrie". Filmen skildrar två systrar som samtidigt som de sörjer sin mors död ställs öga mot öga mot en övernaturlig varelse som livnär sig på folks lidande. Regisserar gör Rob Savage som för några år sedan gjorde den finurliga Zoom-skräckisen “Host” och i en av huvudrollerna syns “Yellowjackets”-stjärnskottet Sophie Thatcher.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“Insidious: The Red Door” (Biopremiär 7 juli)

 
Få hade kunnat tro att James Wans lågbudetskräckis “Insidious” skulle leda till en sådan skräckfranchise som den de facto blev. Nu nästan 13 år och flertalet spinoffs och uppföljare senare återvänder originalskådespelarna för ett enligt utsago sista kapitel i sagan. Här får vi åter följa familjen Lambert när sonen Dalton ska börja på college. Huvudrollsinnehavaren Patrick Wilson gör dessutom sin regidebut.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

“The Last Voyage of the Demeter” (Biopremiär 11 augusti)

 
Nyligen fick vi se Nicolas Cage axla manteln som självaste Dracula i “Renfield”, men här tar man ett annat grepp på den legendariske vampyrgreven. Baserad på ett enda kapitel ur Bram Stokers roman “Dracula” från 1897 får vi följa skeppet Demeter, som fraktar 24 omärkta trälådor från Carpathia till London. Och ja, vi kan ju tänka oss vad som befinner sig i en av dessa trälådor. För regin står norrmannen André Øvredal, som tidigare gjort “Trolljägaren” och “The Autopsy of Jane Doe”.
 
 

“Talk To Me” (Biopremiär i sommar)

 
Sist men inte minst ser vi fram emot australienska "Tak to Me", redan en snackis sedan A24 släppte den där obehagliga trailern. Miranda Otto gör en av huvudrollerna i den övernaturliga rysaren. Enligt uppgifter till MovieZine landar den på svenska biodukar i sommar - håll utkik efter ett premiärdatum inom kort.
 
Vilken sommarskräckis ser du mest fram emot att se på bio? Kommentera nedan!
| 6 maj 2023 17:00 |