Talk to Me 2022

Skräck
Australien
94 MIN
Engelska
Talk to Me poster

Synopsis

Ett kompisgäng har listat ut hur man frammanar de döda med hjälp av en balsamerad hand. Adrenalinkicken varje gång de lyckas blir snabbt beroendeframkallande, men när försöken går för långt släpps okontrollerbara övernaturliga krafter loss och gränsen till de dödas värld börjar suddas ut.
Ditt betyg
3.4 av 50 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Oskar Möller

21 juli 2023 | 10:00

Andevärlden leker inte snällt i spänstig rysare

I den här spännande psykologiska rysaren får en grupp ungdomar möta sina värsta mardrömmar och farhågor när de ställs inför andevärldens mörker.
I sin filmdebut porträtterar regissörerna ungdomars adrenalinkickar och jaken efter fame – det är ett smart drag eftersom få vet mer om influencerlivet än Danny och Michael Philippou.  Med sin kanal RackaRacka fylld med skräckparodier och våghalsiga stunts slog tvillingbröderna igenom på bred front bortom hemlandet Australien.
 
I ”Talk to Me” stannar vi  i Austrailien där tonåriga Mia (Sophie Wilde) flytt sin farsas sorgliga hem efter moderns död – istället föredrar hon att hänga hos bästa vännen Jade (Alexandra Jensen) och hennes lillebror Riley (Joe Bird).  
 
Men proxyhemmets trygghet räcker snart inte till för spänningssökaren Mia som söker att fly sin inre ångest – när vännerna stöter på några virala tiktoks om en seans övertygar hon Jade till att gå – men de får med sig Riley på kuppen. Med följer också Jades pojkvän Daniel (Otis Dhanji).
 
Väl på plats hamnar de på en uppsluppen och vild egofest där drickande och högljudda influencers (Zoe Terakes har grym utsrålning som självsäkra butchen Hayley) hetsar varandra till allt våghalsigare eskapader. Med hjälp av en balsamerad hand kan de få kontakt med andevärlden – genom att röra vid den och uttala orden: ”tala till mig” ger man en ande kontrollen över ens kropp.
 
Men den andra sidan nöjer sig inte med partytricks. Kickarna blir beroendeframkallande, seanserna allt våghalsigare och andarna visar snart ett särskilt intresse för Mia... Det hela leder till en brutal kväll vars blodiga efterverkningar för alltid sätter vänskapen mellan de två bästa vännerna på prov.
 
"Talk To Me" är en välskriven och smart skräckfilm som spelar på sina styrkor - filmen har en förståelse för hur ungdomar snackar och tänker istället för att emulera det utifrån studiobossars föråldrade algoritmer. Här finns en puls och känsla för gruppdynamik och sociala mediers inverkan på ungdomars liv.
 
Samtidigt når filmens pulserande hjärta betydligt djupare  än så - I nykomlingen Sophie Wilde har man hittat en karismatisk ung skådis som kan axla en utmattande roll - en livfull ung kvinna som flyr undan sin egen sorg och inre tvivel. Det destruktiva finns dock hela tiden under ytan - genom att välkomna Mia i sitt hem som sin egen dotter välkomnar  Jades och Rileys mamma (Miranda Otto) en kaos och destruktion utan botten.
 
Filmens scener bygger skickligt upp en stämning av kommande obehag - små stick av dissonans i karaktärernas förhållande till varandra, hugg av tvivel och osäkerhet i motivation. Vänskap är hur mycket man än vill inte en raksträcka - och "Talk To Me" visar det på ett enastående subtilt sätt för en rysare. Den drar i många klassiska rysartrådar - tvivel, skuld och uppdämd vrede - särskilt när en ande i form av Mias mamma börjar manifestera sig för henne.
 
Med det sagt så är de många jämförelserna med "Hereditary" att ta i - det långsamt byggande obehaget som övergår i en chockerande rak höger rakt i magtrakten finns här - men till Asters essäliknande psykodraman och symbolmättade världar är det fortfarande långt.
 
Ändå är det konstanta obehaget njutningsfyllt ändå in fram till den förutsägbara (men tillfredsställande) upplösningen. Det här är en spänstig och väl genomförd debut med av en bunt australiensiska förmågor vi kommer få se mer av framtiden. De fattar tag i oss med ett fast handslag och vi låter oss föras bort med ett lätt oroat leende.
| 21 juli 2023 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (5)
4
Så mycket bättre än vad jag trodde på förhand. Obehaglig, chockerande, äcklande, sorglig. Det var mycket känslor. Bra skådespel och smink. Tummen upp.
Läs mer
En riktigt bra australiensk rysare som avlägset påminner om "It follows". Ett gäng ungdomar som alltid är redo med mobilerna för att spela in nästa Tiktok video konfronteras med mörka krafter från andra sidan. Jag tycker inte den var så obehaglig men är lite "härdad". Bra tempo om än lite svag/seg inledning, men sen rullar det på och obehagligheterna kommer i lagom takt för att hålla spänningen uppe. De relativt unga skådisarna levererar riktigt bra och till min förvåning är slutet riktigt fyndigt. Rekommenderas varmt till mystery/horror fans. Stabil 4/5
Läs mer
3
Skräckfilmer har en tendens att lyfta fram folks mest dumma inslag i vardagen. Drick för mycket, ligg på fel plats, tro att alla myter inte gäller sig. Men vi vet alla vart vi ska. Idag hamnade detta i klorna på en ny generation. Den som inte bryr sig alls. Men vill ha sitt high. Det är det är det jag egentligen gillar minst. Men den växer. Den gnagande verkligheten av ena egna mardrömmar. Jag hade kul. Jag kände mig instängd. Jag led. Det var länge sedan en film tog med mig på den resan. En litenoslipad diamant.
Läs mer
Visa fler