Film

Skribent

MovieZine

14 augusti 2016 | 18:00

”Skärpning, svenska filmrecensenter!”

Får "Ghostbusters" höga betyg av rätt anledning? undrar skribenten Joel Jonsson i ett omdiskuterat inlägg på MovieZine.
Får vissa filmer högre betyg enbart för att recensenten vill göra en politisk ståndpunkt? Så lyder frågan i ett omdiskuterat inlägg i MovieZines forum. Medlemmen Joel Jonsson (Joey_killer) skriver:

”SVT:s filmrecensent C-G Karlsson sade när han var med i Nyhetsmorgon för att recensera den nya "Ghostbusters"-filmen att han egentligen skulle ha velat tycka om den och gett den ett högre betyg på grund av kvinnohatande nättroll, men att det inte gick då han inte tycker att den är särskilt bra. Men han sade också samtidigt att det säkert är andra av hans "kollegor" till filmrecensenter som kommer ge filmen högre betyg bara för att de inte vill ge de kvinnohatande nättrollen rätt i att filmen faktiskt är dålig.”

När Joel kollade runt bland andra recensioner insåg han att C-G Karlsson hade haft rätt i sitt påstående:

”Många svenska recensenter verkar ge den ett hyfsat bra betyg, men när man sedan läser igenom så lyser det igenom att de har gett filmen ett högre betyg än vad de tycker att den förtjänar, för att visa att de tar avstånd från de kvinnohatande nättrollen”, skriver han.Som exempel anges Emma Gray Munthes recension av ”Ghostbusters” i Aftonbladet:

”Hennes recension verkar mest gå ut på att skriva hur bra det var att det var kvinnor i huvudrollerna istället för män fast det samtidigt lyser igenom om att Gray Munthe tycker att det är en ganska dålig skitrulle.” 

En annan är Fredrik Fyhr som i sin recension i Videosöndag ”tokhyllar filmen och samtidigt hävdar att allt som inte är bra med denna film är den gamla filmens fel.”

Eller Anna Hellsten i Svenska Dagbladet ”…vars hela recension verkar gå ut på att berätta hur överskattad originalfilmen med män är samt vilja skriva ut sin avsky till de som kritiserat filmen på internet.”Joel Jonsson anser att filmkritiker och recensenter alltför ofta ger mediokra filmer bättre betyg än de förtjänar. I fallet med ”Ghostbusters” till exempel för att ta ställning mot kvinnohat och nättroll. Men han tar också upp andra exempel som "Cirkeln" och "Säg att du älskar mig."

”Skärpning svenska filmrecensenter! Jag vet att de egentligen menar väl men deras jobb är att recensera film, inte leka moralens riddare utan det kan de göra i andra sammanhang än i recensioner. Det är lika dumt som om musikrecensenter skulle ge en artists skiva högre betyg bara för att artisten i fråga verkar vara en hygglig prick.”

Läs hela inlägget i MovieZines forum.


Har skribenten rätt eller fel, vad tycker ni andra?
| 14 augusti 2016 18:00 |