Film

Skribent

Viktor Jerner

26 december 2017 | 18:00

Skådespelerskor lobbar för en kvinnodriven Marvel-film

Åtta vassa talanger från Marvels filmuniversum har slagit ihop sina starka röster och deklarerar att tiden för välbehövlig utveckling är här.
Även om Marvels filmuniversum än så länge är milslångt före DC Comics/Warner Brothers när det gäller finansiell framgång och respons från kritiker och biopublik så finns det ett område som de är mycket sämre på; kvinnliga hjältar. Visst, vi sett karaktärer som Black Widow (Scarlett Johansson), Gamora (Zoe Saldana) och Valkyrie (Tessa Thompson) på vita duken, men i vilken utsträckning? Att säga att de ofta placeras längs sidlinjerna är en massiv underdrift. 
 
DC å andra sidan gjorde som bekant megasuccé med Patty Jenkins "Wonder Woman" i år och sköt en gång för alla ner den trötta tesen om att storfilmer med kvinnliga protagonister inte är finansiellt gångbara. Marvel svar på det, "Captain Marvel" med Brie Larson i titelrollen, kommer först i början av 2019. Sen har DC även både "Wonder Woman 2" och "Gotham City Sirens", med karaktärer som Harley Quinn, Poison Ivy och Catwoman, under utveckling.
 
Marvel har med andra ord hamnat på efterkälken, till och med så pass mycket att skådespelerskorna inom MCU har börjat inse att de måste ta saken i egna händer. I en intervju med Indiewire berättade Karen Gillan (Nebula i "Guardians of the Galaxy"-filmerna) om den pitch av en helt kvinnligt driven Marvel-film som hon deltog i för några månader sedan. Tillsammans med Brie Larson, Scarlett Johansson, Zoe Saldana, Tessa Thompson, Pom Klementieff ("Guardians of the Galaxy Vol. 2"), Danai Gurira ("Black Panther") och Evangeline Lilly ("Ant-Man and the Wasp") stövlade hon fram till Marvel-bossen Kevin Feige och la fram en plan. Här är en bild på hela gänget från samma dag: 
 
 
Kärnan i pitchen var helt enkelt att det behövs mer kvinnligt inflytande i genren och att de åtta talangerna ovan skulle vilja jobba tillsammans. Svaret som Feige gav var dock inte helt övertygande, för enligt Gillan själv så tyckte han att det var en bra idé, men han åtog sig inte något och gav inga klara bud. Givetvis förstår man att det måste finnas stabil grund för en film och inte bara konceptet i sig, men oavsett hur detaljerad pitchen var känns det i nuläget osannolikt att det blir av.
 
Av de sju filmer som Marvel har spikade framöver är det bara en som har en kvinna i huvudrollen, så vi kan nog förvänta oss fortsatt glaciärseg utveckling på den fronten åtminstone de kommande tre åren. Det är väldigt synd tycker jag, för som Karen Gillan själv säger; "the time is now".
 
Skulle du vara intresserad av att se en helt kvinnodriven Marvel-film?
| 26 december 2017 18:00 |