Film

Skribent

Alexander Kardelo

9 november 2015 | 09:45

Skådespelaren bakom Leatherface är död

Skräckikonen Gunnar Hansen blev 68 år gammal.
Ännu en skräcklegend har lämnat oss. Skådespelaren Gunnar Hansen gick bort i lördags efter en tids kamp mot bukspottkörtelcancer.

Gunnar Hansens familj flyttade från Island till USA när han var fem år gammal. Han växte upp i Texas, och blev nyfiken när han hörde talas om en filminspelning i Austin år 1973. 27 år gammal fick han sin första filmroll, som den störde mördaren Leatherface i Tobe Hoopers ”Motorsågsmassakern”.

Han har sedan dess arbetat på tidning, och även skrivit böcker och filmmanus. Men skräckgenren har kallat på Hansen och med jämna har det blivit gästroller i diverse b-filmer.

Minnen från inspelningen av ”Motorsågsmassakern” finns sammanställda i Gunnar Hansens bok ”Chain Saw Confidential: How We Made the World's Most Notorious Horror Movie” från 2013.

MovieZine träffade Gunnar Hansen våren 2014. Då berättade han bland annat om hur han ser på att filmen anses vara en av de mest skrämmande som gjorts:

- Jag tror att uppståndelsen kring filmen grundade sig i den intensitet som fanns i själva storyn och vilka antydelser den gjorde. Publiken ser saker som de egentligen inte ser. Karaktären Leatherface är också en mycket mystiskt karaktär och man vet inte vad som egentligen döljer sig bakom hans mask - om något alls. Det är det som gör honom ännu mer skrämmande. Utöver det är filmen också känslomässigt mörk - de goda vinner inte i slutet, endast en person överlever och ingen blir straffad för vad de gjort.

| 9 november 2015 09:45 |