Film

Skribent

Josefine Krischausky

13 april 2022 | 16:00

Kan "Dumbledores hemligheter" vara slutet för "Fantastiska vidunder"-filmerna?

Framtiden börjar se allt mer osäker ur för den bioaktuella filmserien, som hittills har fått präglas av både skådespelarbyten, missnöjda fans och en kritiserad skapare.
Förra veckan gick "Fantastiska vidunder: Dumbledores hemligheter", efter en väntan på tre och ett halvt år, till slut upp på biograferna. Fantasyäventyret är det tredje i filmserien som spinner vidare på Harry Potters värld, och vi vet sedan tidigare att det finns planer på att göra totalt fem filmer.
 
Men ett aningen bristande engagemang från publiken, samt blåsväder kring flera av de inblandade, har börjat väcka spekulationer: Hur ljus är framtiden egentligen för filmserien? Enligt Variety börjar läget se allt mer osäkert ut.
 
Warner Bros, som hittills har satsat stort på filmatiseringen av J.K. Rowlings berättelser, började ställas inför svåra val redan inför film nummer två. Flera tittare hotade med bojkott ifall Johnny Depp, som precis hade tagit emot allvarliga anklagelser från Amber Heard, fick stanna kvar i den centrala rollen som Gellert Grindelwald. Inför "Dumbledores Hemligheter" valde studion till slut att låta skådespelaren gå, för att därefter ersätta honom med Mads Mikkelsen.
 
Den allra senaste tiden är det dock en annan person från rollistan som har fått stå för rubrikerna. Endast en dag innan den nya filmens världspremiär blev Ezra Miller, som spelar karaktären Credence, gripen av polis i Hawaii, efter att ha visat upp aggressivt beteende på en bar. 
 
 
Inte heller har skaparen J.K. Rowling själv, som står för filmernas manus, varit fri från kontroverser de senaste åren. Författarens upprepande kommentarer om transpersoner har, förutom att leda till ett tappat stöd från både tidigare kollegor och Harry Potter-älskare, ställt Warner Bros inför ett visst dilemma: Ska man försvara eller fördöma författarens uttalanden? 
 
 
Med andra ord finns det mycket som kan spela in i framtiden för "Fantastiska vidunder"-serien, där de två filmer som kvarstår ännu inte fått grönt ljus av studion. I nuläget hänger mycket på vad "Dumbledores hemligheter" får för mottagnade, efter att den förra filmen, "Grindelwalds brott", blev något av en besvikelse sett både till intäkter och kritikeromdömen.
 
Än så länge vet vi mycket lite om planerna för "Fantastiska vidunder 4", och enligt producenterna finns det i nuläget inget påbörjat manus. Om Newt Scamander faktiskt kommer få fortsätta sina äventyr, eller om Harry Potters magiska värld kan komma att få leva vidare på andra sätt, återstår endast att se. 
 
Vad har du tyckt om de "Fantastiska vidunder"-filmer hittills har släppts? Hoppas du att vi får se mer i framtiden? Kommentera gärna nedan. 
| 13 april 2022 16:00 |