LISTA

Skribent

Viktor Jerner

15 mars 2018 | 20:00

Sju alternativa versioner av Batman vi vill se på vita duken framöver

Vad sägs om en Batman som är piratkapten eller kvinnliga Aquaman-hybriden Bryce Wayne?
Oklarheterna kring om Ben Affleck kommer fortsätta spela Batman i Matt Reeves kommande film tycks expandera för varje dag som går. Personligen tycker jag att han har gjort ett kanonjobb i rollen hittills och känner att det vore synd om han hänger upp manteln redan, men om han skulle bestämma sig för att hoppa av finns det många möjliga vägar framåt med karaktären.
 
DC Comics breda universum är nämligen fullpackat med spännande alternativa inkarnationer av "mörkrets riddare" som inte skulle behöva rymmas i den övergripande kontinuiteten. Det hade verkligen varit drömmen för mig, att DC och Warner Brothers oavsett Ben Afflecks val satsar mer på Elseworlds-berättelser framöver. Speciellt de sju Batman-tolkningarna som jag har listat nedan skulle jag vilja se realiserade på vita duken. 
 
 

Viktorianska Batman

 
Den här versionen fick vi visserligen se nyligen i den animerade adaptionen av Mike Mignolas underbara seriealbum "Gotham by Gaslight", men här fokuserar jag helt och hållet på spelfilmstolkningar. Tanken på en analog och steampunk-doftande Batman som bland annat tampas med Jack the Ripper(!) får det verkligen att vattnas i munnen på mig, det hade kunnat bli hur coolt som helst i en ambitös storfilm. 
 
 

Batman Beyond

 
Det här är raka motsatsen till en analog Batman och en version som istället går åt science fiction-hållet. I både animerade tv-serier (från Bruce Timm och Paul Dini, hjärnorna bakom "Batman: The Animated Series") och seriealbum har vi fått se den här skildringen av ett futuristiskt Gotham där en pensionerad och grå Bruce Wayne släpper Batman-identiteten till tonåringen Terry McGinnis. Med en högteknologisk dräkt och Waynes mentorskap får han möta en helt ny värld av utmaningar och skurkar. 
 
 

Leatherwing

 
I denna härliga berättelse som utspelar sig i slutet av 1600-talet är Batman en piratkapten vid namn Leatherwing som seglar på världshaven med sitt skepp "The Flying Fox". Han jobbar för kung Jakob II och har lärjungen Robin Redblade och betjänten Alfredo vid sin sida, och tillsammans tar de sig an den galna piraten "The Laughing Man" (låter det bekant?). Det här kan vara det ljuvligaste konceptet av alla på hela listan och jag tror det skulle kunna bli hur underbart som helst som spelfilm.  
 
 

Batman: Noël

 
Charles Dickens "A Christmas Carol" är förmodligen en av de mest ikoniska berättelserna genom tiderna, och med tanke på dess emotionella styrka och tidlöshet är det inte svårt att förstå varför. I den här adaptionen (signerad Lee Bermejo) från 2011 är det Batman som är Scrooge, den buttra misantropen som i vanlig ordning hemsöks av the ghost of christmas past (Catwoman), the ghost of christmas present (Superman) och the ghost of christmas yet to come (Jokern) på julafton. En episk problematisering av Batman, hans splittrade psyke och hans metoder. 
 
 

Flashpoint-Batman

 
Antagligen den version som det är mest sannolikt att vi får se i en snar framtid, då John Francis Daley och Jonathan Goldstein just nu jobbar på en "Flashpoint"-film. Grundpremissen är att The Flash med sitt tidsresande skapar en alternativ verklighet där mycket i DC:s universum har vänts upp-och-ner, vilket även gäller Batmans bakgrundshistoria. 
 
Istället för Thomas och Martha Wayne var det Bruce Wayne som sköts ihjäl i Crime Alley, varpå Thomas blev en rå, mordisk och stenhård version av Batman och Martha i all desperation blev Jokern, något som även skildrades i den animerade filmen. Jeffrey Dean Morgan, som spelade Thomas Wayne i "Batman v Superman", har utryckt intresse för att ta sig an rollen och han hade enligt mig varit ett svårslaget val. 
  
 

The Batman who laughs

 
I den purfärska "Dark Nights: Metal"-serien som Scott Snyder och Greg Capullo ligger bakom introducerades en sorts blandning av Batman och Jokern som kallas "The Batman who laughs". Han kommer från ett "dark universe" där Jokern fick honom att tappa förståndet, vilket gör honom till en totalt hänsynslös men samtidigt hyperintelligent antagonist. Seriens handling går ut på att han samlar ihop diverse korrumperade Batman-inkarnationer från alternativa universum som en gång för alla ska förgöra Justice League. Vad mer kan man önska sig?
 
 

The Drowned

 
En av de Batman-versioner som The Batman who laughs rekryterar kallas för "The Drowned" och är en kvinnlig mix av Aquaman och Batman. Hon började sin brottsbekämparkarriär som Bryce Wayne och alter egot Batwoman, men när hennes livs kärlek Sylvester Kyle (en spegling av Selina Kyle, givetvis) mördades föll hon ner i mörkret. Efter en strid med Atlantis som resulterade i ett Gotham begravt under vatten hade hon inget annat alternativ än att acceptera ett liv under vattenytan. Ta mina pengar säger jag bara! 
 
Vilken av Batman-versionerna ovan skulle du helst vilja se filmatiseras? 
| 15 mars 2018 20:00 |