Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

12 februari 2024 | 19:00

Krig och samurajer i påkostade "Shogun": Bland det bästa jag sett

Glöm "Game of Thrones" och "Sagan om ringen: Maktens ringar". Den delvis verklighetsbaserade miniserien "Shōgun" är bättre än alla storslagna fantasyserier.
Jag har fått förhandstitta på åtta av totalt tio avsnitt ur den nya miniserien "Shōgun", som får premiär hos Disney+ om lite drygt två veckor. Och det är utan tvekan bland det bästa som gjorts på många år. Med en berättelse som adapterats på en framgångsrik och hyllad bok (med samma namn), som i sig inspirerats av Japans verkliga och synnerligen blodiga historia.
 
Handlingen utspelar sig omkring år 1600 i Japan, då ett stort inbördeskrig står i startgroparna - samtidigt som det första skeppet med någon från England driver i land och skakar om allt ännu mer i getingboet.
 
När HBO genom skapandet av "Game of Thrones" bevisade att det gick att lägga stora summor pengar på tv-serier, så svarade Prime Video med att ropa hem rättigheterna till delar av Tolkiens karaktärer i "Sagan om ringen: Maktens ringar". Netflix kontrade med "The Witcher". Prime Video adapterade "The Wheel of Time".
 
Sällan har någon ens kommit i närheten av de där första och välskrivna säsongerna av "Game of Thrones". När till och med tittare som inte ens gillar fantasyserier började fastna för de storslagna maktspelen, imponerande vyerna, coola drakarna och framför allt: riktigt duktiga skådespelarna. Inte ens "Game of Thrones" lyckades leva upp till sin egen storhetstid och föll på slutet över sitt eget svärd.  
 
Efter åtta avsnitt av "Shōgun" så är jag otroligt imponerad. Och då hade jag redan höga förhoppningar efter att ha läst boken för många år sedan. Jag gillade dessutom redan den gamla miniserien från 1980 som adapterade samma berättelse. Men nu förstår jag däremot klart och tydligt varför det var dags att göra om miniserien på nytt, med dagens teknik och fantastiska skådespelare. 
 
 
"Shōgun" har premiär den 27 februari, ett datum du absolut inte vill missa. Det tredje avsnittet har för övrigt regisserats av den svenska regissören Charlotte Brändström, som vi kommer att släppa en intervju med i samband med premiären. I huvudrollerna dyker skådespelare som Hiroyuki Sanada, Cosmo Jarvis och Anna Sawai upp i de tre ledande rollerna. 
 

Läs också: Det bästa tv-året någonsin fortsätter: 8 tv-serier du inte får missa i februari

 
Kommer du att ge "Shōgun" en chans? Kommentera gärna nedan!
| 12 februari 2024 19:00 |