Skribent

MovieZine

16 maj 2014 | 15:01

SF Bio: "Tiden är mogen för IMAX"

SF Bios informationschef Thomas Runfors berättar om biljettpris, skärmstorlek och om planerna för fler IMAX-salonger.

Igår nåddes vi av det efterlängtande beskedet om att SF Bio öppnar IMAX i Stockholm. Vi vet sedan förut att SF Bio har varit skeptiska till IMAX, men har nu glädjande nog kommit på andra tankar. SF Bios informationschef Thomas Runfors förklarar varför man har ändrat sig och berättar mer detaljerat om IMAX-planerna i Sverige.

Det finns två IMAX-varianter, 70 mm IMAX och Digital IMAX. Vilken av dem får vi se i Stockholm?

- Det blir Digital IMAX.

Vad är fördelarna med Digital IMAX framför 70 mm IMAX?

- Den digitala filmen har många fördelar gentemot den gamla analoga; transporter, hantering, bildstillhet, repfritt. Dessutom är kvaliteten idag på digitala filmer mycket hög.

Vad kommer storleken på skärmen att bli?

- Närmare 250 m2 vilket motsvarar tre badmintonplaner i storlek.

Mall of Scandinavia

Vad har fått SF Bio att ändra sig om IMAX? Du har alltid svarat oss att det är väldig dyr licens.

- Det är dyrt och en stor investering för oss. Det är oftast klokt att avvakta och se hur saker och ting utvecklas innan man fattar denna typ av beslut. Men efterfrågan har ökat, tillgången på film är god och nu anser vi att tiden är mogen för att ta detta steg. Dessutom är ju lokalens storlek en förutsättning och när vi nu bygger nytt kan vi göra IMAX-anpassningen redan från början.

Vad kommer en IMAX-biljett att kosta?

- Något dyrare kommer det att bli, men exakt hur mycket är ännu inte bestämt.

När kan det bli aktuellt med IMAX i andra svenska städer, och isåfall vilka?

- Svårt att svara på. För närvarande finns inga planer på fler IMAX-salonger i Sverige, vi vill nog avvakta och se hur satsningen på Filmstaden Scandinavia utvecklas.

Premiär hösten 2015, det låter ju som gjort för "Star Wars". Kan vi räkna med att "Episod VII" blir en av de första filmerna ni visar?

- Ja, det vore ju kul, men det är för tidigt att planera premiärfilm. Först skall hela köpcentrat och biografanläggningen byggas och mycket kan hända på vägen. Något exaktare datum än "hösten 2015" kan vi inte lämna i nuläget.

| 16 maj 2014 15:01 |