Serie

Skribent

Emeric Carlsson

21 april 2016 | 22:00

Sex troliga scenarion i "Game of Thrones" säsong 6

Med bara några få dagar kvar till säsongspremiären vet vi fortfarande väldigt lite om vad vi kan förvänta oss i den nya säsongen. Dags att spekulera!
Nu när serien till stora delar är ikapp romanerna är det inte längre någon som vet vad som kommer att hända, vilket HBO har utnyttjat genom sitt hemlighetsmakeri. Bortser man från Arya och släkten Greyjoys historia ligger både läsare och tittare på samma nivå vad gäller hur långt handlingen har kommit. Det betyder att fram tills att ett nytt avsnitt släpps finns det få spoilers att springa in i.

Detta öppnar också för många spekulationer. Hur kommer egentligen händelseförloppet att fortskrida härifrån, förutom det uppenbara att Melisandre återupplivar Jon Snow? Det finns säkert många olika scenarion och utvägar, men det finns bara en berättelse: den som George R.R. Martin sitter på, med reservation för att serieskaparna David Benioff och D.B. Weiss till viss del går sin egen väg.

Det är spekulationer som den här artikeln handlar om. "Game of Thrones" är såklart allt annat än förutsägbart, men efter att ha analyserat vart karaktärerna befinner sig just nu, hur de har utvecklats genom säsongerna och hur långt vissa av dem har kvar på sina respektive resor innan de uppnått sina mål, samt vad vi hittills vet om den nya säsongen, går det kanske att ge en fingervisning till vad som komma skall. Kom ihåg att det endast är gissningar. Jag vet precis lika lite som alla andra och om ni är ikapp femte säsongen är artikeln spoilerfri.

1. Maktkamp i Norden
Mycket händer i norr just nu. Roose och Ramsay Bolton kommer troligtvis göra allt de kan för att behålla Winterfell, trots att deras politiska ställning har försvagats nu när de förlorat Sansa. Om Jon Snow återupplivas är hans plikt hos nattens väktare teoretiskt sett avslutad. Han kan alltså göra anspråk på sin forna hemstad med det fria folket bakom sig, som bör känna lojalitet efter att han räddat dem från en säker död, men han kan också känna skyldighet till att stanna kvar som väktarnas befälhavare och utkräva hämnd på dem som gjorde myteri.

Samtidigt är det farligt att glömma Littlefinger, som inte synts till sedan han avslöjade Sansas position för Cersei. Det går inte att utesluta att han också kommer att vilja erövra Winterfell, med hjälp av den mindre armén vid The Eyrie där han är lord. Det kan ha varit hans plan från första början att anfalla kort efter Stannis för att göra slut på de överlevande i Boltons armé, även om de knappast led några större förluster. Kortfattat innebär att det Jon Snow, Boltons och Littlefinger kan drabba samman om vem som får härska i Norden.

2. Sansa lär sig spela spelet och använder det mot Littlefinger
Littlefingers inblandning för mig vidare till Sansa. Sophie Turner har redan berättat att det här blir Sansas starkaste säsong hittills. Vad det betyder är oklart, annat än att hon äntligen borde lämna den passiva roll som hon haft sedan seriens start. Efter att ha umgåtts en del med Littlefinger – som är en mästare på att spela spelet – och visat flera tendenser på att utveckla en starkare personlighet, är det mest logiskt att hon också har lärt sig hur spelet fungerar och utnyttjar det till sin egen fördel. Det är också uppenbart att hon är hans enda svaghet, vilket lägger en grund för att hon förr eller senare kommer att använda den kunskapen mot honom. Tänk på att han förrådde hennes far och att han är orsaken till att kriget startade från första början. Blir han utspelad av flickan som han tagit under sina vingar vore det inget annat än poetisk rättvisa.

3. Folket gör uppror i King's LandingDet har hintats om det här två gånger redan. En gång i förra säsongen när Olenna Tyrell och High Sparrow munhöggs med varandra, och i en av de släppta teaser trailerna där High Sparrow berättar att ett enat folk kan krossa ett imperium. Om det här skulle hända vore det en intressant vändning och frisk fläkt för konflikten i huvudstaden. De lär också få livsfarligt motstånd i en hämndlysten Cersei efter hennes grova förnedring. Det går i vilket fall att konstatera att alla Lannisters liv svävar i fara.

Om jag ska dra konflikten och spekulationerna till sin spets kommer hatet och desperationen förblinda Cerseis omdöme. Går vi tillbaka i tiden och kort sammanfattar Robert Baratheons uppror mot den galne kungen, var kungen i stort sett beredd att spränga King's Landing i luften med hjälp av löpeld (som vi såg användas i säsong 2) och beordrade Jaime Lannister att döda sin far Tywin. Jaime såg till att både rädda staden och döda kungen. Om Cerseis tankar går i samma banor är det inte helt omöjligt historien upprepar sig, särskilt med tanke på hennes vacklande relation till Jaime. Något som stärker teorin är att Cersei i en tillbakablick fick sin framtid spådd av Maggy the Frog. En detalj som uteblivit från tv-serien är att hon fick veta att hon kommer att dö för en lillebrors hand. Det förklarar hennes hat mot Tyrion, men hon glömmer samtidigt att tvillingbrodern Jaime är några minuter yngre.

4. Arya fullbordar inte sin träning i det svartvita huset
Ni läste rätt. Medan många hoppas att hon ska lära sig sparka röv hos de ansiktslösa männen, hoppas jag att hon antingen får sparken eller lägger svansen mellan benen. Minns ni hur hon delvis lärt sig hantera ett svärd i sällskap av Syrio Forel och senare The Hound? Eller hur hon överrumplade en soldat efter Red Wedding och stack en kniv i halsen på honom? Eller när hon bytte ansikte och psykopatiskt mördade Meryn Trant?

Hon har redan bevisat att hon sparkar röv, och även om hon lärt sig en hel del under det året hon tillbringat på andra sidan havet finns det säkert mycket kvar av utbildningen. Just nu är hon dessutom blind. Därutöver har hon flera gånger visat att hon inte är redo att lämna Arya Stark bakom sig för att bli No One. Jag ser inte en sannolik framtid där hon blir färdig innan det är dags för alla karaktärer att förenas i den slutgiltiga kampen om järntronen. Det är liksom i alla fall inte så att hon kommer finna vedergällning när träningen är över. Kalla mig sadistisk, men jag föredrar en utgång där hennes psyke skadas ännu mer och går bärsärk i Westeros. Hon är troligtvis redan så pass avtrubbad att hon är bortom all räddning ändå.

5. Daenerys förlorar kontrollen helt i Meereen
Daenerys har redan ägnat två år åt att försöka regera i staden som envisas med att leva konservativt. Nu är hon dessutom långt hemifrån, tillfångatagen av dothrakier. Såvida inte Tyrion gör ett förbaskat bra jobb under hennes frånvaro kommer det politiska tillståndet inte att förbättras inom en överskådlig framtid. Likt Arya är det snart bråttom att resa tillbaka till Westeros, där hennes slutgiltiga mål är att återta det som rätteligen tillhör henne. Därför tror jag inte att hon hinner upprätta hållbara lagar i staden.

Hur situationen i Meereen kommer att utvecklas är svårt att säga, men det är mycket möjligt att hon antingen kommer att ge upp eller drivas bort och flyga mot King's Landing, eller att Harpyans söner ställer till det tillräckligt mycket att hon i ett vredesutbrott låter drakarna bränna ner staden. Helt osannolikt är det ändå inte. Varje gång hon vidtar åtgärder för att tillfredsställa folket möter hon allt starkare motstånd. Till slut måste bristningsgränsen nås. Ja, vi kan nog räkna med att ta farväl av Meereen ganska snart. Om inte i slutet av den här säsongen, blir det säkert i början av nästa.

6. Bran Stark, White Walkers och meningen med livet
Okej, let's be honest. Kampen om järntronen kommer egentligen att vara en obetydlig del av intrigen när vi närmar oss resans slut. När det väl kommer till kritan handlar "A Song of Ice and Fire" om sammandrabbningen mellan White Walkers och drakarna. Is VS Eld. Jon Snow visste att de är det verkliga hotet (det var väl i stort sett det enda han visste, och den kunskapen kostade honom livet). Vi vet det också, medan närmare hela Westeros tror att deras existens är en myt.

Ett problem som stör mig mer ju närmare slutet vi kommer är hur lite vi faktiskt vet om White Walkers. Vad är deras mål? Vilket syfte uppnår de genom att tåga söderut och skapa en armé av döda? I en värld med mångbottnade karaktärer vill jag inte att dessa vita herrar bara ska anta den klassiska skurkrollen där de är onda för den onda sakens skull. Det krävs något mer för att det ska bli tillfredsställande, en mening med deras liv, samtidigt som det är viktigt att behålla mystiken kring dem.

Det är här Bran Stark kommer in i bilden. Även han är en karaktär vars syfte vi vet lite om, annat än att han ska lära sig utnyttja sin förmåga till fullo hos Den treögda korpen. Vi såg i en trailer att Bran ställs öga mot öga med The Night's King. Gissningsvis är det också genom honom vi får se tillbakablickar med en ung Ned Stark. Vi kan ana att White Walkers nu får en mer framträdande roll än tidigare, så förhoppningsvis kommer vi att lära oss mer om vilken roll de spelar i världen. Det är dags nu. Vintern närmar sig, trots allt.

Vad vill ni se i den kommande säsongen? "Game of Thrones" är tillbaka med ett nytt avsnitt på måndag.
| 21 april 2016 22:00 |