Serie

Skribent

Alexander Kardelo

29 november 2019 | 09:15

Kusliga ”Servant” är det bästa du kan se på Apple TV+

Säg inte till barnvakten att babyn har dött. M. Night Shyamalan återtar titeln som spänningens mästare med en mystisk, psykologisk dramathriller.
Visst, intrigerna i ”The Morning Show” underhåller mig varje fredag, men än så länge har Apple TV+ inte imponerat med sitt utbud. Den nystartade streamingtjänsten, knappt en månad gammal, har bara en handfull originalserier att bjuda på men igår adderades ännu en. Och jag vågar påstå att ”Servant” är deras bästa hittills.

”Servant” tar oss hem till ett gift par i Philadelphia, ett power couple som till synes lever det perfekta livet. Han jobbar som stjärnkock, hon som nyhetsankare, och dessutom är de nyblivna föräldrar.

Men något tragiskt döljer sig i det vackra hemmet. Sean (Toby Kebbell) och Dorothy (Lauren Ambrose) förlorade nyligen sin baby - och har ersatt den med en verklighetstrogen docka. Som man ju gör. En form av terapi, sägs det, och Sean är minst sagt skeptisk men håller tyst för sin frus skull. Men när hon anlitar en barnflicka till det icke existerande barnet, det är då saker och ting verkligen skruvas åt.
 
 
In kliver Leanne (Nell Tiger Free), en timid 18-åring från landet som inte verkar ha några problem med familjens udda charader. Hon blir otäckt engagerad i lille Jericho. Och mer än så vill man inte veta på förhand, för det är en serie som serverar twistar i avsnitt efter avsnitt.

Serien är skapad av Tony Basgallop (”Berlin Station”) även om det är M. Night Shyamalans namn som hamnat i rampljuset. Shyamalan har regisserat de två första avsnitten, och får därmed sätta tonen för hela serien. Det gör han med iskall fingertoppskänsla, och lyckas mäta sig med Hitchcock och Fincher när det kommer till att skapa obehag och spänning med enkla medel. Fotot är perfekt genomtänkt. Inte en replik känns överflödig. Stämningen blir allt mer tryckt och obekväm för varje scen. Tyvärr tappar man lite av den kompakta känslan redan i tredje avsnittet, så jag hoppas att serien fortsätter hålla hög klass även framöver.
 
 
”Servant” är ett mystiskt litet kammarspel som utspelar sig nästan enbart inom husets fyra väggar. Den lånar av klassiska rysare som ”Rosemary’s baby” och ”Fönstret åt gården” och adderar sexuell spänning, en stor sorg och möjligen lite voodoo. En njutning för thriller-fantaster, och (än så länge) helt utan våld.

Otäcka vändningar har ju blivit något av Shyamalans signum, så det är inte konstigt att han vill ha sitt namn på det här projektet. I bekvämt korta halvtimmesavsnitt serverar ”Servant” en kuslig historia, ett familjedrama som både fascinerar och ger mig kalla kårar. Det är som en bok man inte kan släppa ifrån sig, och jag förbannar Apple för att vi tvingas vänta en vecka på nästa kapitel/avsnitt.

Serien är redan klar för en andra säsong, och enligt vad Shyamalan berättade för oss på New York Comic Con så finns det idéer för hela 60 avsnitt. Oklart om man lyckas hålla spänningen uppe så länge utan att mjölka konceptet - men än så länge är jag med på den här galna resan.
 
De tre första avsnitten av ”Servant” finns att streama på Apple TV+.
| 29 november 2019 09:15 |