Serie

Skribent

MovieZine

2 november 2019 | 19:00

Vi sätter betyg på originalserierna från Apple TV+

Vi har kollat in de fyra stora originalserierna som lanserades ihop med nya streamingtjänsten Apple TV+. Kanske hittar du din nya favoritserie här?
I veckan lanserades den nya streamingtjänsten från Apple i 100 länder världen över.

Det första intrycket är att Apple TV+ har absolut lägst CPK (content-per-krona). Just nu erbjuds bara en handfull originalserier, lite barnprogram och en elefantdokumentär. Detta tar de 59 kronor i månaden för. Apple TV+ är relativt billigt, men än så länge inte prisvärt.

Trots det finns det en och annan het titel i utbudet. Har du exempelvis köpt en ny Apple-produkt nyligen så ingår streamingtjänsten gratis i ett år. Och undrar du sen vilken serie som är värd att kolla in, så har vi gjort grovjobbet åt dig och tittat igenom samtliga pilotavsnitt. Här är de bästa (och de något sämre) serierna på Apple TV+.
 
 

The Morning Show

 
Jennifer Aniston, Reese Witherspoon och Steve Carell gör huvudrollerna i den mest stjärnspäckade av Apples originalserier. Tillsammans ger de en inblick på ett nyhetsbolag som själva hamnar i fokus för nyheterna.

Serien börjar när den manlige morgon-tv-värden Mitch Kessler (Carell) får sparken, anklagad för sexuella trakasserier. Kvar i studion finns kollegan Alex Levy (Aniston), ilsken och oförstående, och måste hålla god min inför kamerorna. Medan hela USA vill se hur kanalen hanterar sin stora skandal, får vi följa hur de tre huvudpersonerna tacklar nya steg i sina liv och karriärer.

Aniston är en ren fröjd att se, och lika bra är Reese Witherspoon - om möjligt ännu syrligare än i ”Big Little Lies” - i rollen som en reporter från bondvischan.

Saknar man Aaron Sorkins dramaserier som ”Vita huset” eller ”The Newsroom” så är ”The Morning Show” en riktigt bra ersättare. Dialogen är kanske inte lika rapp, men det är definitivt underhållande - och väldigt mycket i tiden. Teman som Metoo, fake news, journalismens roll och ett splittrat USA får ta utrymme, samtidigt som serien inte pepprar oss med politiska åsikter - snarare vill den påminna om att det finns gråzoner i de högaktuella debatterna.
 
Den här ser jag mest fram emot att fortsätta följa i höst och vinter.

Betyg: 4
 
 

Dickinson

 
Hailee Steinfeld (”Bumblebee”) spelar Emily Dickinson, 1800-talspoeten vars många dikter blev kända och offentliga först efter hennes död.

Historiska biopics kan låta stela på förhand, men den här berättelsen har en oväntat modern och humoristisk twist. Med rapmusik på soundtracket är det tydligt att man sneglat mer mot populära tonårsserier än kostymdramer, för att hitta den rätta tonen.

Unga fröken Dickinson skildras som en kvinna före sin tid, som vägrar finna sig i gammeldags traditioner som att bli bortgift till första bästa friare. Hon ses som bortskämd, men vill egentligen bara vara fri - fri att upptäcka världen och skapa poesi på sina villkor.

”Dickinson” är en skön twist på en välbekant genre, och Steinfeld gör sin karaktär till någon som varje millennial skulle kunna känna igen sig i. En härlig rebell som utmanar krig mot samhällets förlegade regler och könsroller. Serien har samma charm och girl power som filmen ”Unga kvinnor” (1994) och rekommenderas för den som söker en lättsam men intelligent komedi.
 
Till skillnad från övriga titlar på listan har man släppt hela säsongen av "Dickinson" på en gång, Netflix-style.

Betyg: 4
 
 

For All Mankind

 
Rymddrama med Joel Kinnaman. TV-producenten Ronald D. Moore är mest förknippad med ”Battlestar Galactica”, flera ”Star Trek”-manus och ”Outlander”. För hans nya dramaserie valde han ett mer jordnära tema, även om den också har sin speciella twist.

Serien tar oss till Houston år 1969 då rymdkapplöpningen mellan USA och Ryssland har nått kulmen. I denna alternativa version av historien hinner ryssarna först till månen, och de amerikanska astronauterna känner den bittra smaken av nederlag. Maktspel och frustration i NASA-korridorerna varvas med politik och rymdscener, i en serie som kittlar fantasin med sitt ”what if”-scenario.

60-talet har inte skildrats så här snyggt sedan ”Mad Men”, och för den som gillar kläderna, inredningen och bilarna från den tiden är det visuell porr - bara att sluka i sig. Man påminns också om filmerna ”Dolda tillgångar” och ”First Man”, som också de tacklade samma tidsera, och samma jakt på ära och drömmar om att erövra stjärnorna.

Men ”For All Mankind” lider av ett trögstartat pilotavsnitt, där mycket ska presenteras utom det väsentliga - var ska serien egentligen ta vägen, och vad vill man berätta? Jag är tillräckligt nyfiken för att följa den här resan vidare, men hade hoppats på en starkare inledning.

Betyg: 3
 
 

See

 
Postapokalyptiskt drama med Jason Momoa och Alfre Woodard. I den inledande texten får vi veta bakgrunden till den värld vi snart får kliva in i. Ett virus drabbade världen under 2000-talet och lämnade enbart några miljoner överlevande. Samtliga blev blinda.

När ”See” drar igång är handlingen förlagd några hundra år in i framtiden, men civilisationen har backat tusentals år. Vi får följa en ytterst primitiv by, som består av orimligt många macho-jägare och krigare, och mitt i allt detta ett väldigt speciellt tvillingpar som föds.

Jag försöker hänga med i intrigerna men får snabbt avsmak av all vidskeplig och religiös rappakalja, dessutom stör jag mig mycket på detaljerna i bild. Hur kommer det sig att det lagts så mycket omtanke på kostymer, utsmyckningar och frisyrer när alla människor tappat synen? Man kunde väntat sig något mer annorlunda och överraskande look på serien och karaktärerna, än den här ganska klyschiga tribe-stilen med rastaflätor och halsband gjorda av huggtänder.

Ni hör kanske att detta inte är min genre. Men det är tydligt att serien vill utmana ”Vikings”, ”Game of Thrones” och ”Britannia” vad gäller rå och våldsam fantasy. Fans av nämnda titlar kanske hittar något av underhållningsvärde här, själv har jag sett tillräckligt.

Betyg: 2
 
(Observera: betygen avser pilotavsnitten och inte hela serierna. Vi kommer recensera dem så fort säsongerna visats klart.)
 
Har du hunnit kolla in någon av serierna på Apple TV+ än? Tyck till nedan.
| 2 november 2019 19:00 |