Film

Skribent

Alexander Kardelo

7 juni 2023 | 13:30

Seriemördaren som inspirerade "Psycho" och "När lammen tystnar"

MGM+ producerar en dokumentärserie om Ed Gein, en av USA:s mest ökända seriemördare.
True crime-trenden hos streamingjättarna har på senare år lärt oss allt om Ted Bundy och Jeffrey Dahmer. Och snart är det dags att lära känna nästa tokfan. En dokumentärserie om Ed Gein är på väg från amerikanska MGM+.
 
Chansen är dock att du redan är hyfsat bekant med galningens "mommy issues" och hans nekrofil-tendenser. Denne charmör har nämligen inspirerat till en lång rad av psykopater på vita duken. Skurkar som Norman Bates i "Psycho", Leatherface i "Motorsågsmassakern" och Buffalo Bill i "När lammen tystnar" bär alla drag av Gein och har influerats av skrämmande tidningsrubriker under 1950-talet.
 
 
Till dokumentärserien "Psycho: The Lost Tapes of Ed Gein" har man fått tag i inspelningar som allmänheten kommer få höra för första gången. Hollywood Reporter berättar att serien ska utforska hans skruvade relation till sin mor, hans lilla nöje att gräva upp gravar och ta hem benrester - och såklart morden som fick Gein gripen.
 
- Den gripande och störande dokumentärserien skiner ljus på ett känt kapitel i vår true crime-historia. "Psycho" blir inte bara en djupgående inblick i en notorisk seriemördares liv, utan också ett utforskande av hur hans brott påverkat hans offer och vår kultur, säger chefen på MGM+, Michael Wright.
 
När och var serien om Ed Gein får svensk premiär återstår att se.
| 7 juni 2023 13:30 |