cannes 2024

Skribent

MovieZine

26 maj 2024 | 08:30

"Brutalt stark" Cannes-vinnare får svensk biopremiär i vinter

"Utan tvekan en av de största filmupplevelserna på länge" enligt distributören TriArt Film.
Den iranske regissören Mohammad Rasoulof blev en av årets stora vinnare när årets filmfestival i Cannes avslutades då han fick ta emot Prix spécial för "The Seed of the Sacred Fig".
 
Filmen följer Iman, som arbetar som utredande domare i Teheran. Han brottas med sitt samvete och sin moral på grund av den politiska oron i landet. Samtidigt försöker han skydda sin familj och vara en bra pappa för sina två döttrar. När det politiska förtrycket eskalerar i samband med ”Slöjupproret” så hotas Iman och familjens säkerhet. Detta tär inåt på familjebanden samtidigt som samhället håller på att vittra sönder.
 
- Rasoulofs film är en fantastisk och drabbande skildring av ett land i upplösning, men har också en global allmängiltighet, med tanke på hur världen ser ut i dag. Det är utan tvekan en av de största filmupplevelserna på länge, och filmen förtjänar varenda uppmärksamhet och belöning den kan få, säger Mattias Nohrborg, inköpschef på TriArt Film.
 
DN:s filmkritiker på plats i Cannes beskriver dramat som "en brutalt stark film med feministisk udd som också har alla ingredienser som gör en Guldpalmsvinnare – komplexa rollfigurer, mästerlig iscensättning och ett politiskt brännande tema".
 
"The Seed of the Sacred Fig" får svensk biopremiär vintern 24/25.
| 26 maj 2024 08:30 |