Film

Skribent

Jonathan Enochsson

18 februari 2024 | 09:00

Berlin 2024: Sebastian Stan är oigenkännlig i nya rollen

I Filmen "A Different Man" intar Sebastian Stan rollen som den deformerade Edward, vars liv förändras när han får möjligheten att återfå ett normativt utseende.
Sebastian Stan är en klassisk Hollywoodhunk. Vi är vana att se honom i roller såsom the Winter Soldier i diverse Marvelproduktioner, eller som Tommy Lee i "Pam & Tommy". Rockstjärnor och superhjältar, klassiska snyggingar. I Aaron Schimbergs film som precis haft världspremiär på Berlins filmfestival, får vi se honom genomgå en enorm fysisk transformation.
 
"A Different Man" handlar om Edward, som spenderat stora delar av sitt liv med att se riktigt annorlunda ut. Hans utseende är så annorlunda att det skapat stora problem för honom. Det är en situation som är minst sagt långt ifrån den som Stan själv är van vid. Han berättar under Berlinale hur han förberett sig för rollen:
 
 
"Det var speciellt upplysande för mig att ha möjligheten att gå runt New York som Edward, iklädd masken. Den begränsade kontakten jag hade med omvärlden var verkligen givande för mig på många sätt. Det finns inte många andra sätt som jag kunnat förstå hur den upplevelsen är".
 
I sin nyfunna förståelse för Edwards situation berätta huvudrollsinnehavaren också hur han ser på övriga samhällets inställning till folk med synliga deformationer:
 
"Den rätta vägen finns mellan överkompensation och komplett obekvämhet. Vi måste hitta ett bättre sätt att närma oss dessa frågor. Det var det som drog mig till det här manuset, att det erbjuder oss ett annat sätt att se på situationen, så att vi inte hela tiden behöver återkomma till de här extremiteterna med att fullständigt ignorera dessa människor, eller verkligen överkompensera."
 

Läs Moviezines recension av "A Different Man" här.

| 18 februari 2024 09:00 |