A Different Man 2024

Drama Komedi Thriller
USA
112 MIN
Engelska
A Different Man poster

Synopsis

Efter att ha genomgått en operation för att få en ny start i livet, blir Edward fixerad vid en annan man som spelar honom i en scenproduktion baserad på Edwards tidigare liv.
Ditt betyg
4.0 av 1 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonathan Enochsson

17 februari 2024 | 09:15

Ångestfylld undersökning av utseendefixering

”A Different Man” undersöker vår utseendefixering ingående, innovativt och aningen för länge.
Sebastian Stan är mest känd för sitt porträtt av Marvelkaraktären the Winter Soldier. I ”A Different Man” får vi följa hans resa från gravt vanställd till superhjälteutseendet vi är vana vid.
 
Edward har ett väldigt speciellt utseende. Vi vet inte exakt vad som har hänt honom, men han har vuxit upp med ett ansikte som får människor att stirra, peka och i vissa fall skrika rakt ut i ren chock. Utseendet har påverkat hela hans personlighet. Han är ängslig, fåordig och vänder snabbt bort blicken när någon pratar med honom.
 
När Ingrid (spelad av norska Renate Reinsve) flyttar in bredvid Edward växer en vänskap fram mellan dem. Ingrid är snygg, vilket får Edward att instinktivt dra sig undan. Inte kan väl någon med hennes utseende tycka om någon som honom? När Edward får möjligheten att delta i en experimentell behandling som eventuellt kan normalisera hans utseende, hoppar han på. Risken kanske är värd belöningen, som flera i hans omgivning påpekar, och han kanske till och med kan få en chans med Ingrid.
 
När behandlingen får effekt och Edwards utseende börjar återställas, han blir till och med riktigt snygg, tar hans liv en dramatisk vändning. Allt förändras, från hans kärleksliv till hans karriär, men vad gör detta med Edward på insidan?
 
Det är svårt att beskriva poängerna som ”A Different Man” gör utan att avslöja hur handlingen utvecklas. Filmen tar oss nämligen längs en snårig diskussion om psykets koppling till utseendet och flera innovativa tvistar utvecklar sig. Filmens styrka ligger i den kreativa handlingen som väcker många tankar. Regissören Aaron Schimberg leker mästerligt med vanliga ”Skönheten och Odjuret”-klyschor, samt med diskussionen om representation inom kulturen.
 
Är det t. ex. rätt att tillsätta funktionsvarierade människor i motsvarande roller? Eller utnyttjar man deras missöden?
 
Tyvärr är filmens väl utlagda budskap också dess svaghet. Filmen får oss att tänka mycket, men att känna relativt lite. Sebastian Stan gör en godkänd insats, men han lyckas inte alltid förmedla den emotionella bergodalbana som Edward befinner sig på. Renate Reinsve gör däremot en väldigt stark insats som den komplexa karaktären Ingrid. Hon får en att älska henne i ena stunden, och hata henne i andra.
 
”A Different Man” förmedlar många intressanta poänger, i en relativt charmig packetering, men kämpar med att hålla intresset vid liv under hela filmens speltid.
 
| 17 februari 2024 09:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera A Different Man
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu