Film

Skribent

MovieZine

26 oktober 2014 | 09:00

Se Nordens bästa filmer på Kulturhuset

Visning av de fem nominerade filmerna till Best of Norden 2014.
Med anledning av Nordiska rådets prisgala, där priser i kategorierna film, litteratur, barn- och ungdomslitteratur, musik och miljö delas ut, arrangeras Best of Norden på Kulturhuset i Stockholm.

28-29 oktober visas årets fem nominerade filmer i Klarabiografen i Kulturhuset. "Turist" (Sverige), "Nymphomaniac" (Danmark) och "Betongnatt" (Finland) har redan haft premiär och hyllats i Sverige och har man missat dem så är det här chansen att se dem på bio. Det isländska bidraget, "Om hästar" och män har premiär senare i vinter så det blir en förhandsvisning under Best of Norden. Norska filmen "Blind" har ännu inte svensk distribution och det här är en unik chans att se den i en biograf.

Utöver filmvisningar arrangeras fyra nordiska kultursamtal på Kulturhuset. Jo Nesbø möter Jonas T Bengtsson och Daniél Espinosa i ett samtal om storsstadsskildringar. Nominerade Ida Jessen ska berätta om sitt författarskap, Baker Karim med flera kommer att diskutera miljötänkets möjliga intåg i konsten och Eric Sjöström pratar med insatta nordiska gäster om strategiskt publikarbete i kulturvärlden.

Filmvisningarna kommer att inledas av filmskaparna och bland våra gäster ses regissören Ruben Östlund, Zentropa-producenten Louise Vesth, regissören Pirjo Honkasalo, legendariske regissören och producenten Friðrik Þór Friðriksson och skådespelaren Vera Vitali.

Se hela programmet på hemsidan

| 26 oktober 2014 09:00 |