Film

Skribent

Andreas Samuelson

8 december 2023 | 10:00

På tv inatt: Thrillern som blev en ung Russell Crowes stora Hollywood-genombrott

1997 var Russell Crowe en ung, okänd nyzeeländare som inte var det självklara huvudrollsvalet för en Hollywood-film. Men ”L.A. konfidentiellt” blev en succé. Se den på TV i natt.
Curtis Hanson, regissören bakom ”Handen som gungar vaggan” och ”River Wild”, var ett fan av James Ellroys kriminalromaner och var därför ett perfekt val för filmatiseringen av ”L.A. konfidentiellt”. Han hade också det goda omdömet att välja en enastående ensemble av suveräna skådespelare.
 
Det var dock flera ögonbryn som höjdes när han till de två huvudrollerna valde australienska Guy Pearce och nyzeeländska Russell Crowe. Skådespelarna var relativt nya i branschen och okända i Hollywood men Hanson fick som han ville, mycket tack vare valet av mer kända namn som Kevin Spacey, Kim Basinger och Danny DeVito i andra roller.
 
Neo-noir-thrillern utspelar sig i 1950-talets Los Angeles där snutar och skurkar beblandar sig med filmstjärnor och sexarbetare. Ett rånmord på ett café utreds av tre poliser som snart upptäcker att det ligger mer bakom brottet än man först trott. Vem kan man egentligen lita på?
 
En smart, sexig och spännande film som både publik och kritiker föll för. Den drog in över 126 miljoner dollar (på en 35 miljoners budget) och nominerades till nio Oscars, inklusive Bästa film, och vann för Hanson och Brian Helgelands manus samt Basingers biroll som Veronica Lake-liknande prostituerad.
 
Filmen innebar också ett genombrott för Pearce och speciellt Crowe, som båda mest gjort australisk film tidigare. Bara tre år senare gjorde Crowe ”Gladiator” för vilken han belönades med sin egen Oscar. Han återförenades flera år senare med Basinger i ”The Nice Guys”, och hon i sin tur med Hanson i ”8 Mile”.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”L.A. konfidentiellt”:
 
• I natt på TV6 00.45
• Streama på Netflix
• Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster
| 8 december 2023 10:00 |