Film

Skribent

MovieZine

3 maj 2015 | 09:00

Se ”Blade Runner: The Final Cut” på bio

Göteborg: Unik chans att se om en filmklassiker - såsom Ridley Scott själv föredrar den.
Grattis Göteborg! Nu har ni chansen att fånga en riktig sci-fi-pärla på bioduk. Den 15:e och 16:e maj visas Ridley Scotts ”Blade Runner: The Final Cut” på Bio Roy. 

Harrison Ford har huvudrollen som Deckard, en snut i framtida Los Angeles med uppgift att jaga förrymda replikanter. (Ifall du sovit i en grotta i 30 år och missat den.)

Av alla versioner som finns av ”Blade Runner” är denna den enda där regissören hade total konstnärlig kontroll. Originalversionens voice over är borta, istället får Vangelis elektroniska musik utrymme bredvid bilderna av den surrealistiska staden.

”Filmens tema kring replikanter – människolika robotar med äkta känslor och kort levnadstid – gifter sig perfekt med det majestätiska vemodet i bild, ljud och skådespel. På stor duk är det en fantastisk upplevelse. Inte minst för den som sett filmen många gånger. En film som mer än de flesta bör ses på bio”, skriver biografen på sin hemsida.

Visningen den 15:e maj är dessvärre slutsåld, men i skrivande stund finns det gott om platser till lördagen 16:e maj. 

Scotts stilbildande noir-thriller från 1982 är än idag en stor influens för nya filmskapare. Passa på att se den innan uppföljaren, som regisseras av Denis Villeneuve.
| 3 maj 2015 09:00 |