Skribent

Alexander Dunerfors

9 mars 2012 | 10:01

Scorsese om filmerna som varje filmnörd bör ha sett

Inget att se i helgen? Gräv ner dig i klassikertipsen från Martin Scorseses filmskola.

Tidningen Fast Company har fått nöjet att sitta ner fyra timmar med Martin Scorsese. Under så lång tid med en av världens mest inflytelserika regissörer namedroppas det givetvis en hel del filmer - många av dem som har blivit stora inspirationer under hans 45-åriga karriär.

Resultatet? Hela 85 titlar som alla bör ha sett för att kunna säga sig veta något om film. Här är ett urval…

Citizen Kane (1941) - "Orson Welles var en naturkraft. Och den här filmen är det största risktagandet i filmhistorien. Ingen har någonsin sett något liknande. Fotot liknar inget annat, den märkliga kylan mellan filmmakaren och hans karaktär reflekterar hans egna egomani och makt - allt det är väldigt intressant", säger regissören.

Gilda (1946) - "Den här såg jag när jag var 10 eller 11, och det ska ni veta, jag reagerade rätt lustigt på henne! Jag och mina vänner förstod inte riktigt vad vi skulle ta oss till med Rita Hayworth, eller vad George McCready gjorde med henne. Kan ni tänka er? "Gilda" vid elva års ålder… Men det var vad vi gjorde, vi gick på bio."

Gudfadern (1972) - "Gordon Willis gjorde samma trick här som i "Klute". Nu hade publiken accepterat det, och varenda fotograf de senaste 40 åren är tacksam för att han förändrade stilen helt och hållet - tills nu, givetvis, i den digitala åldern."

Den tredje mannen (1949) - "Carroll Reed gjorde en sån där film där allt bara faller på plats. Den, och "Kane", fick mig att inse att det finns ett annat sätt att tolka berättelser, och hur klassiska filmer visualiseras på ett annat sätt… Alla dessa låga vinklar, och klippningen."

Kolla in MovieZine-listan där många av Scorseses favoriter finns med - hur många av dem har du sett? Glöm inte sätta ditt betyg!

| 9 mars 2012 10:01 |