Film

Skribent

Alexander Kardelo

14 oktober 2019 | 07:55

Scorsese kritiserar biografer: ”De måste skärpa sig”

Kort efter hans Marvel-sågning vänder Martin Scorsese sin kritik mot biograferna.
Martin Scorsese är inte nöjd med filmvärldens utveckling, där allt fler biografer invaderas av superhjältar och liknande filmspektakel.

För en dryg vecka sen riktade han kritik mot Marvel - ”inte riktig film” enligt Scorsese. Under söndagens besök på London Film Festival vände han sig mot biograferna med snarlika, syrliga kommentarer:

- Det är inte film, det är något annat. Vi borde inte invaderas av det. Vi behöver biografer som skärper sig och visar narrativa filmer, säger han enligt Hollywood Reporter.
 
Och i lördags jämförde han åter biografer med nöjesparker under en BAFTA-föreläsning:
 
- Biograferna har blivit nöjesparker. Det är okej, men invadera inte allting. Det är bra för dem som gillar sådana filmer, och nu när jag vet vad som krävs för att göra dem så beundrar jag vad de gör. Det är helt enkelt inte min grej. Det skapar en annan slags publik som tror att det är enda sortens film.
 
 
Martin Scorsese har själv kämpat mot amerikanska biografer som vägrade visa hans senaste film ”The Irishman”, eftersom den släpps på Netflix. Det hyllade gangsterdramat kommer endast att visas på några utvalda biodukar.

Regissörens tidigare kommentarer mot Marvel har visat sig rätt kontroversiella, där filmfans tar ställning antingen för eller emot Marty och hans åsikter. Det är märkligt, för film kan vara så mycket olika saker och det ena behöver inte utesluta det andra. Såväl biografer som streamingtjänster har plats för både episka serietidningsäventyr och djupa, tänkvärda draman - varför behöva välja när man kan få det bästa av två världar?
 
Vad tycker ni om Scorseses kommentarer? Tyck till nedan.
| 14 oktober 2019 07:55 |