Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 augusti 2019 | 08:55

"The Irishman" skapar konflikt mellan Netflix och biograferna

Ska de stora biokedjorna verkligen tacka nej till Scorsese?
Netflix har hamnat i blåsväder med amerikanska biokedjor - igen. Den här gången är streamingjätten oense med AMC och Cineplex om hur Scorseses stjärnspäckade gangsterdrama "The Irishman" ska släppas, skriver IGN.

De stora biokedjorna värnar om sin exklusivitet. Det vanligaste är att biofilmer har ett "biofönster" på tre månader, innan de kan ges ut på bluray eller streaming i USA. Netflix vill som bekant släppa sina titlar ganska omgående till prenumeranter världen över, men tackar inte nej till en liten push på bioduken.

Netflix gjorde dock undantag förra året. "Roma" visades exklusivt på bio i tre veckor innan sin streamingpremiär, och filmerna "The Ballad of Buster Scruggs" och "Bird Box" gick på amerikanska biodukar i en vecka.
 
 
En vecka på bio i Los Angeles är allt som räcker för att en film som "The Irishman" ska bli godkänd för Oscarsnomineringar. Det återstår att se om Netflix lyckas få med de stora kedjorna på Scorsese-tåget i höst.
 
I Sverige är det bioexklusiva fönstret på fyra månader, och det är anledningen till att du inte får se Netflix-filmer hos Filmstaden. Titlar som "22 July" och "Roma" har däremot visats på mindre biografer, främst i Stockholm.
 
Bio eller ej - "The Irishman" släpps på Netflix någon gång i november.
| 23 augusti 2019 08:55 |