Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

5 april 2023 | 22:15

På dåligt humör? Här är musikalserien som kan råda bot på det!

När manusförfattaren bakom "Dumma mej"-filmerna får spendera Apple-stålar på att göra en av tv-världens snyggaste, roligaste och mest upplyftande serier så förtjänar den en chans.
Jag har verkligen skitdålig koll på musikaler. Jag har sett "Sweeney Todd" med Johnny Depp och några av de musikaler som Oscarsnominerats under de senaste tio åren. Inför den första säsongen av musikalserien "Schmigadoon!" var jag därför en aning skeptisk till om jag ens borde ge den en chans, det är ju trots allt inte min typ av genre.
 
Lyckligtvis gav jag den ett försök ändå och klämde hela i ett svep. Vår recensent Jonathan Enochsson gav den första säsongen en tvåa i betyg och en sågning som hette duga. Även här inom redaktionen råder det alltså lite delade meningar, men i mina ögon (och öron) är "Schmigadoon!" alltså helt klart värd en chans.
 
I efterhand har jag förstått att hela säsongen var lite av en parodi på "the golden age of musicals", vilket inte säger mig så mycket mer än att det visst var ett kul upplägg. Serien är nämligen skriven av Cinco Paul, manusförfattaren bakom "Dumma mej"-filmerna och "Husdjurens hemliga liv", som visst råkar vara ett stort musikalfan. Men framför allt så har han en riktigt rolig humor och insett hur serien kan underhålla både musikalnördarna som han själv och oss helt oinsatta på en och samma gång.
 
När den andra säsongen av "Schmigadoon!" nu är här så inser jag att jag själv tillhör en sterotyp i musikalvärlden. Nämligen, folk-som-påstar-att-de-inte-gillar-musikaler-och-typ-bara-har-koll-på-"Sweeney Todd". Det är nämligen beskrivningen av vår ena huvudkaraktär Josh, som spelas av Keegan-Michael Key. Han är för övrigt gift med musikalnörden Melissa, spelad av Cecily Strong, som alltså representerar den andra skaran av mer insatta musikal-tittare. 
 
Alan Cumming och Kristin Chenoweth i Sweeney Todd-parodidelen av andra "Schmigadoon!"-säsongen.
 
Under den första säsongen hamnar Josh och Melissa, som kommer från "vår vanliga värld" plötsligt i den magiska musikalvärlden "Schmigadoon". En värld där alla lever som om världen var en verklig musikal. I den andra säsongen hamnar våra huvudkaraktärer istället, av olika skäl, i "Schmicago" som för den insatta givitvis är en blinkning till musikalen "Chicago". Men som för mig mest tydliggörs genom att det finns en Sweeney Todd-inspirerad parodikaraktär med i röran den här gången.
 
Inför premiären av den andra säsongen, som utöver det roliga dessutom är en av de mest snyggt filmade serierna jag sett på länge, så fick jag chansen att snacka med en hel drös skådespelare och även Cinco Paul. Det är lite oklart huruvida det finns ett intresse här bland våra läsare att nörda ned sig i den här titeln eller inte, vilket jag tänker att den här texten kommer att få visa prov på. Det kan med andra ord bli mer! Men en fråga som jag ställde till Keegan och Cecily har jag i alla fall med redan här nedan:
 

Är det här en serie för alla?

 
Keegan-Michael Key och Cecily Strong som Josh och Melissa i andra säsongen av "Schmigadoon".
 
Jag är själv väldigt dåligt insatt när det kommer till musikaler, särskilt de lite äldre klassikerna. Men jag har verkligen blivit geniunt underhållen av båda dessa säsonger av "Schimgadoon". Håller ni med om att det här är en serie som kan avnjutas av både musikal-nördar och den typen av tittare som tror att man inte gillar musikaler alls?
 
Keegan: Ja, jag tycker absolut att serien är skapad och att den är särskilt designad för att fungera både för världens alla "Josh"-motsvarigheter, lika mycket som den är gjord för världens alla "Melissa"-nördar.
 
Cecily: Ja, vi har ju påskäggen för hardcore-fansen, där det är roliga grejer som de mer insatta kommer att förstå. Och där måste jag ändå säga att Keegan och jag, vi är verkligen inte några musikal-experter heller.
 
Keegan: Nej, verkligen inte!
 
Cecily: Nej, jag är säker på att jag missar... i alla fall, tio procent av skämten! Men jag menar, jag tycker bara att det verkligen är kul. Musiknumren, du vet, vi parodierar eller inspireras av några av de bästa numren från de bästa musikalerna. Så musiken är grym, insatsen från skådespelarna är bra och jag tycker dessutom att serien är riktigt rolig också!
 
 
De två första avsnitten av den andra "Schmigadoon!"-säsongen finns nu tillgängliga hos Apple TV+. Den andra säsongen kommer att bestå av totalt sex avsnitt, där ett nytt släpps varje onsdag. 
 
 
Kommer du att hänga med Josh och Melissa till Schmicago? Kommentera gärna nedan om huruvida du är mer av en Josh än en Melissa - och sedan vad du tycker om serien hittills!
| 5 april 2023 22:15 |