Film

Skribent

MovieZine

27 februari 2015 | 21:30

Storsatsning ska ge bättre svensk film

Film i Väst, Nordisk Film och SVT presenterar en plan för att locka fler biobesökare.
Svensk film behöver en vitaminkick. Eller åtminstone mer pengar och stöd för att höja kvaliteten och locka en större publik.

Film i Väst, Nordisk Film och SVT planerar ett samarbete som ska hjälpa svenska filmare att nå ut bredare - hemma och utomlands. 

- Detta är ett sätt att motivera flera av våra talangfulla filmskapare inom svensk film att fokusera mer på bred kvalitetsfilm med en potential att nå ut internationellt, förklarar Lone Korslund, Nordisk Film.

De tre samarbetsparterna skapar ett fundament för filmer som strävar efter kvalitet i alla aspekter som manus, regi, cast, visualitet och tematik. Filmer som är och ska vara angelägna för en stor publik både på hemmaplan och utanför Sveriges gränser, skriver man i ett pressmeddelande.

- Svensk filmsektor behöver lyfta produktionskvaliteten med siktet inställt på att nå den stora publiken. Målet är göra Sverige till det land i Norden som har högst marknadsandel för inhemsk film på repertoaren, säger Tomas Eskilsson, VD för Film i Väst.

Hanne Palmquist, programbeställare på SVT Drama, ser "Snabba Cash" och "Hundraåringen" som bra exempel på bred, svensk film som också går hem utomlands.

- Vi vill inte att mindre filmer ska sluta göras, men vi måste satsa på den här sorten för att inte bra filmmakare ska fly till andra länder, säger Palmquist till SVT.se.

Hur tycker du att svensk film kan förbättras? Kommentera nedan.
| 27 februari 2015 21:30 |