Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

25 juni 2017 | 09:00

Säsong 3 av "Rick and Morty" är försenad av bästa möjliga anledning

Fans världen över har väntat på den tredje säsongen av "Rick and Morty" sedan i slutet av 2015. Nu går seriens skapare ut och berättar varför det har dröjt.
Med en placering på topp 10 över IMDb:s högst rankade serier, hittar vi "Rick and Morty" endast två snäpp under "Breaking Bad" och direkt efter "The Wire". Den tecknade serien har genom sina fantastiska manus och utsökt tecknande avsnitt verkligen gjort sig förtjänt av sin hype. 
 
Första säsongen av "Rick and Morty" dök upp redan i december 2013 och följdes upp i slutet av 2015 med en andra säsong. I det sista avsnittets eftertexter framgick det att den tredje säsongen skulle dyka upp inom "1,5 år eller mer".
 
Det första avsnittet av den tredje säsongen släpptes helt plötsligt, utan all form av PR, under den dag på året vi är som mest skeptiska till nyheter av olika slag, den första april. Efter den första april var avsnittet borta och nu snart tre månader senare har resten av den tredje säsongen ekat med sin frånvaro.
 
Spekulationer om att den tredje säsongen inte kommer att bli av, av olika anledningar, har börjat cirkulera bland seriens fans. Kanske har "Rick and Mortys" framgångar blivit för stora att hantera av en så liten kanal som Adult Swim? Kanske har det skurit sig mellan seriens båda skapare Dan Harmon och Justin Roiland?
 
 
Lyckligtvis valde Dan Harmon att använda lördagskvällen åt att under en rant på 26 tweets, be om ursäkt samt förklara varför den tredje säsongen har dröjt. Jag har försökt mig på en egen översättning här nedan:
 
"Justin och jag är väldigt ledsna över att säsongen har dröjt allt för länge. Jag vill förklara "vad som har hänt" eftersom det är avsevärt mindre dramatiskt... än vad ni troligtvis har trott. Fans till serier som kommit ut efter att internet gjordes tillgängligt för oss är vana vid att få reda på olika spännande/förvirrande/oroande anledningar som grund för förseningar... men sanningen är i det här fallet väldigt enkelt... anledningen att den tredje säsongen har dröjt är helt enkelt för att den har tagit oss så lång tid att skriva, eftersom det är den tredje säsongen av en serie vi är väldigt rädda att göra sämre än sin andra och första säsong".
 
Anledningen är med andra ord att seriens skapare tror på kvalitet över kvantitet. Vilket för min del ändå är den allra bästa anledningen att en serie dröjer. Det var många som blev helt förälskade i den första säsongen av Nic Pizzolattos "True Detective". En säsong han hade spenderat flera år åt att skriva. När den andra säsongen skyndades fram året därefter var det många fans som lämnades besvikna (även om den andra säsongen ändå är bättre än mycket annat där ute enligt mig). Det här är alltså något Dan Harmon och Justin Roiland hoppas undvika.
 
Vi får helt enkelt hoppas att "Rick and Mortys" skapare har lyckats skriva en helt fantastisk tredje säsong som gör väntan på den väl spenderad. Om den håller samma klass, eller bättre, än tidigare säsonger kanske den till och med lyckas ta sig förbi "The Wire" och "Breaking Bad" på IMDb:s topp 250-lista över bästa serier (de delar alla tre på betyget 9,3 med en bra bit över 100 000 röster vardera).
 
Oavsett vilket så försäkrar Dan Harmon oss om att den tredje säsongen kommer att göras tillgänglig i sin helhet, någon gång under 2017. Det ser i alla fall jag fram emot!
 
Vad tycker du om "Rick and Morty", är serien värd att jämföras med giganter som "Breaking Bad" och "The Wire"?
| 25 juni 2017 09:00 |