Rick and Morty 2013-

Rick and Morty poster

Synopsis

Animerad serie som följer den högintelligenta och alkoholiserade vetenskapsmannen Rick samt hans mindre begåvade barnbarn Morty på deras svindlande resor genom tid och rum.  
Ditt betyg
4.0 av 313 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
3
4
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
01
Pilot
2013-12-03
02
Lawnmower Dog
2013-12-10
03
Anatomy Park
2013-12-17
04
M. Night Shaym-Aliens!
2014-01-14
05
Meeseeks and Destroy
2014-01-21
06
Rick Potion #9
2014-01-28
07
Raising Gazorpazorp
2014-03-11
08
Rixty Minutes
2014-03-18
09
Something Ricked This Way Comes
2014-03-25
10
Close Rick-Counters of the Rick Kind
2014-04-08
11
Ricksy Business
2014-04-15

Recensent

Jonatan Blomberg

8 juni 2020 | 16:50

Varje nytt äventyr utklassar allt motstånd

"Rick and Morty" har under fyra säsonger levererat otaliga avsnitt vars innovativa äventyr och konstanta populärkulturella referenser, lyckats både kommentera och förlöjliga vår samtid i stort - men även hela vägen ned till minsta lilla, sinnesjukt underhållande detalj.
Det är inte en helt lätt uppgift att beskriva "Rick and Morty" i text, i alla fall inte på ett sätt som gör att serien framstår på ett sätt som överensstämmer med dess höga kvalitet - utan att få serien att framstå som en elvaårings feberdrömmar. I en intervju med MovieZine erkände exempelvis Sarah Chalke, som är en av seriens röstskådespelare, att "oavsett hur man föreställer sig en stor actionscen på en annan planet, ett tvåhövdat testikelmonster eller en utomjordisk pruttmolnsvarelse... så har min fantasi aldrig ens kommit närheten av det färdiga avsnittet". 
 
Om inte ens skådespelarna som är involverade i serien kan föreställa sig hur "Rick and Morty" kommer att se ut, när de läser direkt ur serieskaparna Dan Harmons och Justin Roilands manus, så får vi helt enkelt ta oss an förklaringen kring seriens storhet på ett annat sätt än att bara beskriva seriens avsnitt och "handling" rakt upp och ned.
 
Efter att ha sparkats från sin NBC-serie "Community", som fått Harmon att kallas för ett barnsligt manus-geni, började han att utveckla en alldeles ny serie tillsammans med den talangfulle röstskådespelaren Roiland (som gör både Ricks och Mortys röster). Distributören Adult Swim, som inte lyder under samma censurregler som NBC, hade dessutom inga problem med att låta Harmons och Roilands feberdröms-fantasier få härja fritt - så länge det resulterade i något väldigt bra, även om det inkluderade pruttmonster, svordomar, kopiösa mängder blod eller otaliga utomjordingars inälvor uppfläkta på skärmen.
 
Huvudkaraktären Rick Sanchez är universums smartaste man, ett rapande fyllo, en hemsk farsa, en ännu sämre morfar men samtidigt en "hårda sanningarnas"-man. Med en förmåga att bygga eller uppfinna vad som helst för att bevisa att han - alltid har rätt, även när han kanske inte har det. Han bor tillsammans med sin dotters familj och kan med hjälp av sin portalmaskin och sitt rymdskepp ta sig runt i universum på olika sci-fi-äventyr, tillsammans med barnbarnet och den evige side-kicken Morty.
 
Faktumet att varje avsnitt av "Rick and Morty" dessutom packar in mängder av populärkulturella referenser, stora som små, hårda sanningar och att många sci-fi-idéer... som i en "vanlig serie" hade fått utforskas under en hel säsong, här avverkas på löpande band och direkt ersätts med nästa svindlande idé. Är ytterligare bevis för varför varje nytt äventyr är ett sådant nöje för seriens alla fans att ta sig an. Även om sci-fi, komedi och animering är de stora genrer som serien passar in i bäst, lyckas man även ta upp svåra och mer drama-seriösa teman lika enkelt.
 
Pricken över i:et, det som tar oss från ett genialiskt manus till ett avsnitt som kan leva upp till feberdrömmarna på pappret, är att "Rick and Morty"-produktionen måste ha fått fatt i några av branschens bästa animerare. Gång efter gång lyckas de nämligen förverkliga de ofattbara manusen, samtidigt som de även lägger till egna detaljer och referenser till andra filmer och serier.
 
Kombinationen av manus på gränsen mellan genialitet och galenskap samt animering som perfekt lyckas balansera oss fram på den, är sannolikt vad som gjorde att Adultswim lade sin rekordstora beställning på 70 nya avsnitt av "Rick and Morty". Efter att även hela den fjärde säsongen nu har sänts, har man ännu en omöjligt lyckad säsong bakom sig. Upplägget med ett nytt oerhört invecklat och djupt underhållande äventyr per avsnitt, utklassar fortfarande allt motstånd. 
| 8 juni 2020 16:50 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Rick and Morty
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu