Skribent

Mats Karlsson

31 augusti 2013 | 00:30

"Sagan om Ringen"-producent gör vikingafilmstrilogi

Barrie Osborne planerar tre högbudgetfilmer om vikingen Harald Hårdråde.

Vikingafilmer har blivit hett i Hollywood det senaste året. Mel Gibson har "Berzerker", Zentropa gör "Röde Orm" och Warner Bros har ambitionen att dra "King Herald" till bioduken. Nu säger "Sagan om Ringen"-producenten Barrie Osborne att han planerar att göra en trilogi om samma viking Harald Hårdråde, rapporterar norska Aftenposten.

Osborne tänker plocka fram den stora plånboken, då budgeten är satt till 100 miljoner dollar. Enligt Osborne kommer filmerna ha samma struktur som "Sagan om Ringen"-trilogin.

- Filmen kommer handla om hur Harald gick från tonåring till en stor ledare som styrde sitt kungarike. Dt finns så mycket att berätta om Harald att det inte får plats i en film. Vi måste göra en trilogi. Den kommer ha samma struktur om "Sagan om Ringen", där hjälten färdas genom många länder och kungariken, säger Osborne.

Osborne har nu flygit omkring i Norge för att hitta de rätta miljöerna, däribland Lysefjorden, Avaldsnes och Sunnmøre.

- Det är viktigt för oss att hitta och kunna få jobba de rätta orörda miljönerna, säger Osborne.

Osborne planerar att spela in filmen i Norge och kommer anlita lokala historiker för att försäkra sig att trilogin blir autentisk. Dock är det oklart om han har tagit över Warner Bros projekt om samma viking, där Leonardo DiCaprio producerar, eller om Osborne tänker konkurrera med studion.

| 31 augusti 2013 00:30 |