Film

Skribent

Alexander Kardelo

5 januari 2022 | 19:00

”Sagan om ringen” kunde inte ha gjorts idag, enligt Elijah Wood

Det är nästan ett mirakel att Peter Jackson lyckades ro sin trilogi i hamn utan studions påverkan eller kritiska fans online.
Det är inte bara Harry Potter som firar sitt 20-årsjubileum den här vintern, det gör även ”Sagan om ringen”.

Peter Jacksons episka fantasy-trilogi inleddes i december 2001, och efter lång tids väntan fick fansen ta del av världens dyraste filmprojekt. Mycket kunde gå fel när en ambitiös b-skräckregissör från Nya Zeeland fick ta sig an J.R.R. Tolkiens älskade Härskarringen-romaner, men snart kunde vi andas ut. ”Sagan om ringen” var inget annat än ett mästerverk, och de tre filmerna hör nu till 2000-talets kanske mest perfekta trilogi.

Frågan är dock om ”Sagan om ringen”-filmerna hade kunnat spelas in i dagens klimat? Fråga Elijah Wood, skådespelaren bakom Frodo, och han tror att det hade blivit betydligt svårare idag:

- Vi kände på oss att ingen vakade över oss. Peter och hans stora team tilläts göra filmerna så som de ville göra dem, utan så mycket insyn utifrån. Det betyder inte att studion inte var rädda eller involverade. De förstod risken med att spela in tre filmer samtidigt. Men jag vet inte om han hade kunnat göra dem idag.
 

"Internet är helt annorlunda nu"

 
Det är inte bara det att studion New Line Cinema gav Peter Jackson den frihet han behövde. Midgårdsgänget slapp också envisa nätrykten och mediabevakningen. I en intervju med New York Times häromveckan förklarade Wood att filmen spelades in i en ”bubbla”, men att dagens rykten, paparazzis och läckor online hade antagligen förstört det.

- Internet är helt annorlunda nu. Filmerna var inte lika granskade. Folk visste inte lika mycket om dem. Vi kunde spela in dem i en bubbla. Jag vet inte om det hade blivit möjligt idag. Nu finns hela världen online och alla har tillgång till det allra mesta, säger han.
 
 
 
"Sagan om ringen"-trilogin är verkligen ett unikt filmprojekt från en studio som vågade satsa en enorm massa pengar på en oprövad regissör, och vi ska vara tacksamma för att det lyckades. Elijah Wood har antagligen en poäng här: det lär dröja innan vi får se något liknande igen.
 
Mer Tolkien-sagor ska det däremot bli. Redan hösten 2022 börjar Amazons påkostade "The Lord of the Rings"-serie, och hos New Line planerar man en animerad film, "War of the Rohirrim"
 
| 5 januari 2022 19:00 |