Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 december 2021 | 11:00

"Sagan om ringen" fyller 20 år! Vad gör skådespelarna idag?

Oscarsvinnande roller, svenska samarbeten och mer utrymme för personliga hjärteprojekt. Så här har "Sagan om ringen"-stjärnorna spenderat sina karriärer.
Den 19 december 2001 gick Peter Jacksons efterlängtade "Sagan om ringen"-filmatisering upp på bio. Fans av J.R.R. Tolkien såg de magiska fantasyvärldarna komma till liv på bioduken, och även de oinvigda blev förtrollade av Midgård och kampen mellan det goda och de onda. Vandringen med Ringen mot Domedagsberget är nu 2000-talets mest älskade trilogi.

Vi firar 20-årsdagen med en titt på vad stjärnorna haft för sig sedan dess.
 
 

Elijah Wood som Frodo

 
Barnstjärnan Elijah Wood visade sig vara det perfekta valet för att spela hoben Frodo, trilogins ofrivilliga hjälte och huvudperson. Det är en ikonisk roll i stil med Luke Skywalker eller Harry Potter, något som han kommer bli förknippad med i hela sitt liv.

- Det är något jag har fått acceptera för länge sedan. Filmen blev snabbt en del av popkulturen, och sedan kom det fler filmer. Jag insåg att det skulle leva med mig för resten av mitt liv. Tack och lov är det filmer som jag älskar, och jag minns den erfarenheten med mycket värme. Jag fattar. Jag kommer få vara Frodo hela livet. Och det är okej, berättade Wood i en intervju med MovieZine för sex år sedan.

Wood, som fyllde 40 år i början av 2021, har ägnat andra halvan av sitt liv åt roller i fina prestigefilmer och skruvade thrillers, från "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" och "Sin City" till "Grand Piano" och tv-serierna "Wilfred" och "Dirk Gently's Holistic Detective Agency".

År 2010 startade han produktionsbolaget SpectreVision som ägnar sig åt skräckfilm. Ett av deras första projekt blev svenska sci-fi-filmen "LFO" (2013) i regi av Antonio Tublén. Elijah Wood är sedan 2018 gift med danska filmproducenten Mette-Marie Kongsved.
 
 

Ian McKellen som Gandalf

 
Den brittiske film- och teaterveteranen Sir Ian McKellen bidrog med pondus och karisma till rollen som trollkarlen Gandalf. "Sagan om ringen"-trilogin, kombinerat med rollen som skurken Magneto i "X-Men"-filmerna, har gjort McKellen till en populärkulturell stjärna på äldre dar.

Sedan filmerna kom ut har vi kunnat se honom i "Da Vinci-koden" (2006), "Mr. Holmes" (2015) och den ökända floppen "Cats" (2019). McKellen har också lånat ut sin välbekanta stämma till bland annat "Stardust" och "Guldkompassen" (båda från 2007) samt Disneyfilmen "Skönheten och odjuret" (2015). Han upprepade rollen som Gandalf i Hobbit-trilogin.

På senare år har 82-årige Ian McKellen återvänt till Londons teaterscen för att bland annat spela huvudroller i Shakespeare-uppsättningarna "King Lear" och "Hamlet".
 
 

Cate Blanchett som Galadriel

 
Australienska Cate Blanchett hade den elegans och värdighet som krävdes för att spela alvdrottningen Galadriel. Hon slog igenom i dramat "Elizabeth" (1998) när Peter Jackson upptäckte henne.

Blanchett är antagligen den skådespelare som fått den mest blomstrande karriären sedan "Sagan om ringen"-filmerna. Hon vann sin första Oscar för en biroll i Martin Scorseses "The Aviator" (2004) och sin andra för huvudrollen i Woody Allens "Blue Jasmine" (2013). Bland andra starka roller måste ju "Notes on a Scandal" (2006) och "Carol" (2015) nämnas.

Hollywoods största regissörer står på kö för att få jobba med en av filmvärldens mest magnetiska stjärnor. Snart är hon dubbelt aktuell, i Netflixkomedin "Don't Look Up" och i Guillermo del Toros "Nightmare Alley".

På det privata planet har Blanchett varit gift med manusförfattaren Andrew Upton sedan 1997. Paret har fyra barn ihop. Blanchett är också involverad i människorättsfrågor och är ambassadör för UNHCR.
 
 

Viggo Mortensen som Aragorn

 
Den stilige dansken hade jobbat med både Gus van Sant och Ridley Scott när Peter Jackson ringde. I sista sekunden tackade han ja till att spela Aragorn, en av trilogins viktigaste karaktärer, sedan en annan skådespelare hade fått lämna produktionen.

För Mortensen blev "Sagan om ringen" karriärens stora höjdpunkt, och vändpunkt. Han kunde välja och vraka bland stora erbjudanden, men valde istället att fokusera på mindre hjärteprojekt och rollerna som verkligen betydde något för honom. Pengar och berömmelse är inte viktiga, här är en skådespelare som snarare värdesätter den kreativa utmaningen. Bland annat hittade han en fantastisk samarbetspartner i regissören David Cronenberg ("A History of Violence" 2005, "Eastern Promises" 2007 och "A Dangerous Method" 2011).

- Utan den enorma framgången för trilogin hade jag kanske aldrig fått jobba med David Cronenberg. Jag har också lärt mig mycket. Peter Jackson gjorde något extraordinärt, han satte ihop ett jätte-team som blev som en enda stor familj. Det var ett ambitiöst projekt och jag har fått minnen för livet, berättade stjärnan för MovieZine år 2016.

Filmer som "Vägen" (2009) och "Captain Fantastic" (2015) hör också till några av Mortensens mest minnesvärda roller. Han har blivit Oscarsnominerad tre gånger, senast för "Green Book" (2018).

Som konstnärlig mångsysslare ägnar han sig även åt fotografi, poesi och sång, och driver egna bokförlaget Perceval Press. Häromåret regidebuterade han med dramat "Falling".
 
 

Orlando Bloom som Legolas

 
Direkt från skådespelarutbildningen hoppade en 22-årig Orlando Bloom in i sin första filmroll - som också råkade vara tidernas största filminspelning någonsin. Rollen som alven Legolas gjorde honom snabbt till en flickidol och populär actionhjälte. Bloom red vidare på vågen med roller i Disneys stora äventyrsfilm "Pirates of the Caribbean" (2003), i episka "Troja" (2004) och i Ridley Scotts "Kingdom of Heaven" (2005).

Sedan föll han bort från rampljuset, men fortsätter att agera i noga valda projekt. Bland annat har vi kunnat se honom i tv-serien "Carnival Row" från 2019 och i krigsfilmen "The Outpost". Orlando Bloom, nu 44 år gammal, är förlovad med artisten Katy Perry och är pappa till två barn.
 
 

De andra hoberna då?

 
Sean Astin (Sam), Dominic Monaghan (Merry) och Billy Boyd (Pippin) är tillsammans med Frodo några av de mest älskade karaktärerna i Härskarringen-trilogin. Skådespelarna verkar njuta av kändisskapet och besöker flitigt nördmässor världen över - Sean Astin gästade exempelvis Comic Con Stockholm tidigare i år.

Alla har de fortsatt filma sedan de traskade runt i Tolkiens Fylke. Sean Astin, 50 år, var rolig i komedin "50 First Dates" och är numera också förknippad med succéserien "Stranger Things".

Dominic Monaghan, 45, hoppade direkt till J.J. Abrams stora tv-satsning "Lost" där han spelade Charlie i sex säsonger. (Där mötte han också sin fru Evangeline Lilly - paret var gifta i tre år.) År 2015 reste Monaghan till Sverige för att medverka i thrillerserien "100 Code" mot Michael Nyqvist. Han hade också en mindre roll i den senaste "Star Wars"-filmen.

Billy Boyd, 53, tar det förhållandevis lugnt jämfört med sina polare, men har roller i filmen "Master and Commander" (2003) tv-serierna "Snowfall", "Grey's Anatomy" och "Outlander" bakom sig. Han sjunger annars i bandet Beecake och driver podcast ihop med Monaghan.
 

Vila i frid!

 
Några av stjärnorna i "Sagan om ringen"-filmerna finns tyvärr inte med oss längre.

Christopher Lee, oförglömlig som onde trollkarlen Saruman, dog år 2015 kort efter sin 93:e födelsedag.
 
Ian Holm, fantastisk som Bilbo Baggins, dog sommaren 2020 vid 88 års ålder. Båda två upprepade sina roller i Peter Jacksons "Hobbit"-trilogi.
| 19 december 2021 11:00 |